SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Junqueras defensa la negociació com a via per a la independència

Considera que “fins i tot la presó forma part del camí de la llibertat” || El líder d'ERC nega que tuteli Aragonès i diu que la República Catalana “és inevitable”

Pla obert de l’exconseller de Presidència Jordi Turull, a l’arribar a la plaça Major d’Arnes.

Pla obert de l’exconseller de Presidència Jordi Turull, a l’arribar a la plaça Major d’Arnes.MAR ROVIRA/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’ERC, Oriol Junqueras, es va desplaçar ahir fins a Galícia convidat pel BNG per celebrar els actes previs al Dia de la Pàtria Gallega. Just un mes després de sortir de la presó, Junqueras va voler traslladar un missatge d’agraïment i optimisme i va recordar que “fins i tot la presó forma part del camí cap a la llibertat dels nostres pobles”.

També va defensar la negociació “com el camí més ràpid i efectiu per aconseguir el reconeixement i l’atenció internacional”. “Des d’Europa sempre ens han reclamat que encapçalem i siguem els paladins de la negociació. Un no s’ha d’aixecar més de la taula i aquest haurà de ser sempre el camí a seguir”, va insistir Junqueras. “En el nostre cas particular estem convençuts que la República Catalana no només és possible, sinó que és inevitable”, va reblar el president d’ERC.

“Quan un poble s’expressa de forma clara, cívica i pacífica en una determinada direcció és obligació de totes les administracions permetre que aquesta voluntat es faci realitat”, va reflexionar en veu alta Junqueras. “Aquest és el camí que algun dia seguiran les nostres respectives nacions, també Galícia, i sota una presidència que no tardarà gaire a correspondre al BNG”, va vaticinar.

D’altra banda, la portaveu nacional del BNG, Ana Pontón, va proposar reforçar les aliances entre les forces nacionalistes i sobiranistes “en defensa de la democràcia i del dret a l’autodeterminació” i davant de la “involució i la dretanització de l’Estat”.

D’altra banda, Junqueras va respondre en to irònic als que l’acusen de voler tutelar el president de la Generalitat, Pere Aragonès: “Si algú ha de tutelar algú, més val que sigui el Pere qui em tuteli a mi, no us preocupeu”, va afirmar.

Durant les negociacions per a la investidura d’Aragonès, ERC va advertir JxCat que no acceptaria que el president estigués “tutelat” pel Consell per la República, l’espai parainstitucional liderat per Carles Puigdemont.

“Hem sortit de la presó i no hem demanat perdó, ni renegat de les nostres idees, ni per descomptat no hem dit que no ho tornaríem a fer i ha estat gràcies a vosaltres, ho tornarem a fer i millor”, va assegurar Turull en l’acte, que va ser organitzat a la plaça major d’Arnes, davant de mig miler de persones.

barcelona

La Junta Electoral Central (JEC) ha notificat a l’expresident de la Generalitat Quim Torra l’execució de tres sancions econòmiques per un valor total de 8.500 euros per actuacions durant la campanya electoral del 28-A del 2019, segons va informar ahir l’oficina de l’expresident en un comunicat, entre aquestes un missatge i mantenir una pancarta sobre els polítics presos a la façana de la Generalitat, i vulnerar amb això la imparcialitat institucional en un procés electoral.

La primera multa, per un valor de 3.000 euros, sanciona haver mantingut la pancarta i els llaços grocs a favor dels presos de l’1-O a la façana de la Generalitat durant el període electoral.

La segona sanció econòmica, de 2.500 euros, per utilitzar en un correu electrònic expressions relatives a l’aplicació de l’article 155 després del referèndum independentista de l’1-O del 2017, a l’“exili i a la presó”, mentre que la tercera multa, per un valor de 3.000 euros, per una carta de felicitació a treballadors públics.

“La repressió no para. L’Estat espanyol viu encara cec de revenja per la gran victòria ciutadana de l’1-O. La JEC espanyola desobeeix al Consell d’Europa i em robarà en les pròximes hores 8.500 euros per tres sancions de revenja per defensar drets”, va denunciar Quim Torra en el seu compte de la xarxa social Twitter.

Illa exigeix explicacions per la dimissió dels membres de l’ICFEl líder del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, va demanar ahir al Govern explicacions per la dimissió dels tres membres de la direcció de l’ICF i va exigir “transparència”. Considera que cal respectar les decisions personals que han portat els tres dimissionaris a deixar el càrrec abans de la votació sobre l’aval dels 5,4 milions d’euros, però va lamentar que no s’hagi donat a conèixer abans. En aquest sentit, va destacar que s’hagi conegut a través dels mitjans i ha exigit “transparència”.

El cas Pujol: sense judici a la vista, al cap de set anys de la confessióUn 25 de juliol del 2014 l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol revelava en un breu comunicat que la seua esposa Marta Ferrusola i els seus fills havien mantingut ocults a l’estranger “uns diners” procedents d’un llegat del seu pare Florenci sense regularitzar. A banda de commocionar la política catalana en vigílies de la consulta del 9-N, la confessió va donar peu que una jutge obrís una causa per investigar l’origen de la fortuna. Després d’anys d’investigació, la Fiscalia acusa Pujol únicament dels delictes d’associació il·lícita i blanqueig, per la qual cosa li demana una pena de nou anys de presó, i per als seus fills proposa condemnes que sumen entre 8 i 29 anys.

Les parts confien que el judici pugui iniciar-se al llarg de l’any vinent però, al tractar-se d’una vista no prioritària, no descarten que pugui arrossegar-se fins al 2023.. Turull culmina la Travessa per la Llibertat: “Ho tornarem a fer”L’exconseller de Presidència Jordi Turull va culminar ahir la Travessa per la Llibertat a Arnes. Va iniciar la marxa el 10 de juliol a Portbou (Girona) i va recórrer a peu més de 360 quilòmetres travessant Catalunya en quinze etapes.

Pla obert de l’exconseller de Presidència Jordi Turull, a l’arribar a la plaça Major d’Arnes.

Pla obert de l’exconseller de Presidència Jordi Turull, a l’arribar a la plaça Major d’Arnes.MAR ROVIRA/ACN

tracking