SEGRE

Justícia

Detectats dos brots de Covid-19 a la presó de Brians 1

Les comunicacions amb els interns queden temporalment suspeses

Imatge d’arxiu de l’entrada de la presó de Brians 2.

Imatge d’arxiu de l’entrada de la presó de Brians 2.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Direcció General d’Afers Penitenciaris, d’acord amb el Departament de Salut i seguint les seves recomanacions, ha decidit suspendre totes les comunicacions al Centre Penitenciari Brians 1, tant les que es fan a través del locutori, com els vis-a-vis, familiars i de convivència. Tot i això, els interns continuaran mantenint comunicacions telefòniques i videotrucades amb les seves famílies per no perdre el contacte. 

Brians 1 és la presó de preventius, però a causa d'aquest brot no es produiran nous ingressos, que seran derivats al Centre Penitenciari Brians 2. També s’ha restringit al màxim l’entrada de personal i no hi podran accedir visites, voluntaris, o persones que no es considerin essencials. S’ha previst, si fos necessària, la substitució de funcionaris per garantir el servei.

En aquests moments, ja s’estan practicant proves PCR a tots els interns de la presó i als funcionaris que han tingut contacte. Pel que fa a la resta de personal, s’ha iniciat la realització de proves amb test d’antígens.

Dos brots de Covid-19 i tres mòduls confinats a Brians 1

El Centre Penitenciari Brians 1 ja ha activat les mesures necessàries per evitar el contagi i els mòduls 4 i 5, on s'han detectat dos brots, estan confinats. Els interns d’aquests mòduls hauran de romandre a les seves cel·les, sense contacte amb altres interns, durant els dies que duri el confinament.

Al mateix centre, també s’han detectat casos aïllats de reclusos positius als mòduls 2, 3 i a la Unitat de Dones. Aquestes unitats han estat confinades, i els interns podran fer les seves activitats habituals, però sense sortir del mòdul.

A la unitat semioberta de Brians 1, que es troba fora del recinte de seguretat i allotja els interns que surten a treballar o que tenen permisos, no s’ha detectat cap cas; per tant, podran continuar sortint. Tampoc està afectada la Unitat Psiquiàtrica Penitenciària, que continua oferint el seu servei a tots els centres penitenciaris.

Altres centres  on s'han detectat casos són el Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, que té la infermeria confinada per una interna que va donar positiva, en la presó de Joves hi ha dos mòduls, el 2 i el 4, confinats per un cas positiu a cadascun i a Brians 2 hi ha 4 mòduls confinats: el 6,7,8 i 11, també per la detecció de casos.

Actuació davant de casos positius per Covid-19

Quan es detecta un intern positiu per Covid-19 el mòdul on viu passa a estar confinat. El pres és traslladat a la infermeria del centre, o a una unitat Covid o a l’Hospital Penitenciari de Terrassa. La seva cel·la es desinfecta i els contactes estrets també es traslladen fora del mòdul a la infermeria i se’ls fa una PCR, igual que a la resta de residents i als professionals que han tingut contacte amb ells.

Durant els dies que dura el confinament, els interns del mòdul afectat no poden sortir i queden suspeses les comunicacions amb l’exterior, incloses les visites de familiars. Tampoc per anar a treballar, comunicar o fer activitats fora del mòdul. Per a la resta, s’intenta que el règim de vida sigui de la màxima normalitat i puguin fer les seves activitats rutinàries com àpats, trucades telefòniques i videotrucades igual que la resta d'interns. L’objectiu de la mesura és garantir un millor estudi dels casos, acotar i trencar la cadena de contagis. 

En el cas de la detecció d’un brot, el mòdul on s’ha detectat passa a estar en aïllament. Això significa que els interns han de romandre a les seves cel·les. També es restringeix al màxim l’entrada de professionals a la unitat.

Pel que fa als permisos, els interns amb permisos no veuen afectades les seves sortides, ja que estan ubicats en unitats específiques que no s’han vist afectades.

Balanç de casos a les presons

A hores d’ara, als centres penitenciaris hi ha 98 interns positius per Coronavirus:  21 són a la unitat hospitalària COVID-19 de Brians 2; 16, a la unitat hospitalària COVID-19 de Puig de les Basses; 5 estan ingressats a la infermeria de Brians 1; 12, al mòdul 5 de Brians 1; 9, al mòdul 4 de Brians 1; 1 roman a la Unitat Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1; 1 està ingressat a la infermeria de Joves; 1, a la infermeria de Lledoners; 1, a la infermeria de Mas d’Enric i; 1 està ingressat a un hospital de la xarxa pública; 1, a domicili amb un permís extraordinari per malaltia, i 29 són al seu domicili. 

Entre els professionals de Serveis Penitenciaris hi ha 69  casos positius de Coronavirus actualment.

Vacunació

Pel que fa a la pauta de vacunació a totes les presons, el 70% dels interns estan vacunats amb les dosis corresponents i un 18% ha rebut la primera dosi. D'altra banda, un 84% dels professionals penitenciaris ja han rebut les dues dosis i un 7% la primera. 

tracking