SEGRE

SUCCESSOS CALOR

L'incendi de l'Anoia continua actiu, arrasa ja prop de 1.400 hectàrees i amenaça dos poblacions

Les flames avancen sense control cap a Sant Martí de Tous, a l'espera que amaini el vent i fins i tot que plogui || Els investigadors delimiten el punt d'ignició, que va poder ser a causa d'una burilla

Vista del foc de Santa Coloma de Queralt des de Sant Martí de Tous, que avança sense control i ha provocat centenars de desallotjaments.

Vista del foc de Santa Coloma de Queralt des de Sant Martí de Tous, que avança sense control i ha provocat centenars de desallotjaments.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’incendi forestal que es va desencadenar dissabte a la tarda a Santa Coloma de Queralt seguia ahir avançant sense control per la comarca barcelonina de l’Anoia avivat pel vent, després d’haver calcinat gairebé 1.400 hectàrees i provocat desallotjaments de masies i urbanitzacions, així com el confinament de dos poblacions amenaçades per les flames. El foc va portar ahir a una situació crítica els equips d’extinció, davant del temor que continuï avançant cap al municipi de Sant Martí de Tous i arribi a engolir un perímetre de 5.000 hectàrees.

El vent del sud que va començar a bufar al migdia va obligar els bombers a redoblar els seus esforços per impedir que les flames s’estenguessin cap al nord: així van aconseguir que el foc alentís el seu avenç.

L’incendi ha provocat el confinament de dos pobles i l’evacuació de centenars de persones

Amb tot, els equips d’extinció confiaven ahir que la meteorologia s’hi aliés per frenar el foc, ja que les previsions auguraven que el vent amainés al capaltard, igual que les temperatures, i apuntaven a la possibilitat de pluges, cap al migdia d’avui dilluns.

Fins al migdia d’ahir, l’incendi havia obligat a desallotjar 168 persones, entre veïns de les masies properes i nens i monitors que passaven uns dies en cases de colònies. Però a última hora de la tarda va ser necessari desallotjar també la urbanització Ca n’Aubereda de Sant Martí de Tous i ordenar el confinament dels veïns d’aquest municipi, de 1.200 habitants, i de la població veïna de Santa Maria de Miralles, d’uns 130, a causa de la proximitat del foc i de la fumarada generada.

Segons càlculs provisionals dels Agents Rurals, en l’incendi han cremat ja 1.372 hectàrees, 1.013 de les quals forestals –933 pertanyents a l’espai protegit del Sistema Prelitoral Central–, 354 de terreny agrícola i cinc de sòl urbà.

Les tasques d’extinció de l’incendi van mobilitzar fins a 138 dotacions terrestres, a les quals es van sumar ahir 26 dotacions de la Unitat Militar d’Emergències (UME), així com divuit mitjans aeris, la qual cosa representa prop de 700 persones mobilitzades.

Els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals van aconseguir delimitar ja el punt en el qual es va iniciar el foc, al costat del voral de la carretera C-241 al seu pas per Santa Coloma de Queralt, de forma que la hipòtesi més probable és que l’incendi no sigui intencionat, sinó que el provoqués una burilla mal apagada, una espurna accidental d’un automòbil o maquinària agrícola o per la rascada d’un pneumàtic sobre l’asfalt.

Els Bombers de la Generalitat van donar a les 14.20 hores d’ahir diumenge per controlat l’incendi que cremava des de dijous al massís del Montgrí (Girona). Cinc dotacions continuaven treballant a la zona “resseguint el perímetre i vigilant els punts calents”, segons va informar Bombers en un tuit. Es tracta del tercer incendi a la zona de l’Alt Empordà, després que l’incendi del cap de Creus cremés 415 hectàrees i del de Ventalló (Girona). Aquest últim va ser donat també per estabilitzat ahir i ja ha afectat unes 52 hectàrees.

Per la seua part, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va cridar a “evitar qualsevol activitat de risc” per estalviar emergències paral·leles a l’incendi de Santa Coloma de Queralt (Tarragona) i poder concentrar-hi els efectius de Bombers de la Generalitat i altres treballadors d’emergències.

“A la Conca de Barberà i l’Anoia estem en un moment crític, demanem al conjunt de la ciutadania que es posi del seu costat: evitem activitats de risc, cal fer-ho sempre però especialment aquests dies, qualsevol conducta que comporti que equips d’emergències hagin d’actuar en qualsevol altra part del país”, va reclamar Aragonès davant dels periodistes, després de desplaçar-se al centre de comandament de Bombers, situat a Santa Coloma de Queralt.

Vista del foc de Santa Coloma de Queralt des de Sant Martí de Tous, que avança sense control i ha provocat centenars de desallotjaments.

Vista del foc de Santa Coloma de Queralt des de Sant Martí de Tous, que avança sense control i ha provocat centenars de desallotjaments.EDGAR ALDANA

tracking