SEGRE

PROCÉS DECLARACIONS

Puigdemont: “Un procés d'independència no es pot fer als despatxos”

Puigdemont critica la taula de diàleg i rebutja que els catalans “siguin ovelletes submises” || Junqueras desafia el Govern central a oferir una “proposta generosa”

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat fugit a Bèlgica Carles Puigdemont va tornar a criticar la Taula de Diàleg entre Govern i Generalitat perquè segons el seu parer “un procés de canvi d’un país no es pot fer als despatxos, sense la gent”.

Puigdemont va participar en un acte a Perpinyà, organitzat per l’entitat sobiranista Consell per la República, al costat dels exconsellers Antoni Comín i Lluís Puig, també a Bèlgica, així com la diputada Aurora Madaula i Lluís Llach, entre d’altres. En aquest acte, Puigdemont va defensar que “la independència continua viva perquè l’autodeterminació s’exerceix de forma continuada i és un procés que dura anys”.

Per a l’expresident, “un país és la seua gent” i “els processos polítics per fer un país no es poden decidir en un despatx ni en una Taula de Diàleg”, amb referència a la taula de diàleg prevista per a la tardor amb representants de l’executiu central i l’autonòmic.

D’altra banda, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, sí que es va mostrar favorable a la taula de diàleg i va recomanar al Govern central que ofereixi una “proposta generosa” per a Catalunya, “perquè si no és molt difícil que convenci la societat catalana”.

Així ho va afirmar en una entrevista en la qual va constatar que els catalans “no han tingut la sort d’escoltar mai una proposta del Govern [central] sobre el futur de Catalunya, potser perquè no tenen cap proposta per fer”. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, es va mostrar convençuda que la taula de negociació serà “fructífera” i va afirmar que “no ens volem aixecar de la taula, volem posar les coses difícils al PSOE perquè s’assegui a negociar”.

L’exconseller Jordi Turull, en canvi, es va mostrar poc confiat en els resultats de la taula, sobre la qual va dir que “amb dos o tres reunions serà suficient per veure si hi ha ganes de resoldre el conflicte o només volen anestesiar l’independentisme”. I va remarcar que, ara per ara, “només la part catalana ha presentat una proposta”.

El líder d’ERC va assegurar que ell sempre està en disposició per ajudar “allà on sigui més útil”

La Taula de Diàleg s’hauria de reactivar al setembre, després de la primera reunió el febrer del 2020 i haver quedat aparcada arran de la pandèmia de Covid.

El rei apel·la a la unitat en l’ofrena a sant Jaume

El rei Felip VI va reivindicar ahir la Corona com a “pont entre passat, present i futur” que simbolitza la “continuïtat” de la “comunitat política, cultural i humana” que és Espanya, que va definir també com una “nació vinculada per passat, present i futur”.

Va llançar, també, una crida a la “fraternitat” en un moment en què la crispació ha tornat a apropiar-se del debat polític i en què la crisi catalana continua ocupant bona part dels discursos. En gallec, el rei va al·legar així que “l’Espanya que compartim és una obra col·lectiva en la qual els somnis de molts avantpassats es van plasmar en una convivència democràtica. Som una nació vinculada pel passat, pel present i pel futur, que viu i s’expressa en llengües i cultures tan riques com la gallega”, va afegir.

En el seu discurs de la tradicional Ofrena a l’Apòstol, el monarca va enaltir la figura de sant Jaume, patró d’Espanya, com a símbol de “la unitat”. “Al voltant d’ell, com en les abraçades que li dediquen els pelegrins, es va unir Espanya i es va unir Europa.” Davant de la resta de membres de la família reial –a més de la reina Letícia hi van assistir per primera vegada la princesa Elionor i la infanta Sofia– i les autoritats, el monarca va apel·lar en el seu discurs als diversos camins de sant Jaume, que “han estat sempre expressió del desig i la voluntat de formar una comunitat”.

“Busquem un acord a Catalunya, no un referèndum” La nova portaveu del Govern espanyol i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, va assegurar que l’Executiu busca un acord amb Catalunya, que encaixi en la Constitució i en la llei, però també va advertir que no estan pensant en un referèndum.

Rodríguez va explicar que el que buscarà l’Executiu a la taula de diàleg són acords que “pacifiquin la situació política i social de Catalunya”. Sobre els assumptes a tractar en la primera comissió bilateral que se celebrarà amb Catalunya que tindrà lloc el 2 d’agost, la ministra va dir que es tractaran temes educatius en matèria de beques i altres de relacionats amb infraestructures i el ferrocarril.

Així, es concretaran alguns traspassos de competències que s’estaven treballant, com és la tramitació del traspàs en la gestió de les beques, “que és la que està més avançada”, va dir.

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.EFE

tracking