SEGRE

ÀFRICA CRISI POLÍTICA

El president de Tunísia, acusat d'un cop d'estat després d'assumir tot el poder

Ordena el cessament per sorpresa del primer ministre i la suspensió el Parlament || Indignació dels partits, fins i tot dels socis del mateix govern

Soldats tunisians a la porta del Parlament davant de les protestes de ciutadans per la seua suspensió.

Soldats tunisians a la porta del Parlament davant de les protestes de ciutadans per la seua suspensió.KHALED NASRAOUI / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president tunisià, Kaïs Saïed, va anunciar diumenge a la nit per sorpresa el cessament del primer ministre, Hichem Mechichi, i la suspensió del Parlament així com la retirada amb efecte immediat de la immunitat parlamentària de tots els diputats “per recuperar la pau social i salvar l’estat i la societat”, una acció que ha estat considerada com un clar “cop d’estat” per part dels principals partits polítics del país.

“La Constitució no em dona la possibilitat de dissoldre’l [Parlament] però no m’impedeix suspendre’l”, va defensar el mandatari al finalitzar una reunió urgent amb alts càrrecs de l’Exèrcit i de les forces de seguretat.

Abans del cessament del primer ministre, diverses protestes al carrer exigien la dissolució del govern

Saïed va assegurar que assumirà la presidència de l’Executiu amb ajuda d’un nou primer ministre, que ell mateix nomenarà, durant el període de transició.

A més de cessar el cap del govern i suspendre el Parlament durant trenta dies, el president tunisià va retirar la immunitat parlamentària de manera immediata de tots els diputats “per recuperar la pau social i salvar l’estat i la societat”.

“Això és un cop contra la democràcia tunisiana i la seua Constitució. Tunísia és l’única història d’èxit de la primavera àrab i aquesta història no acaba aquí”, va subratllar el comunicat difós per Ennahda, principal força parlamentària i sòcia del govern.

Abans de conèixer-se la decisió del president, diverses seus regionals d’Ennahda havien estat assaltades i incendiades a les diferents manifestacions que van tenir lloc a tot el país per demanar la dimissió del govern i la dissolució del Parlament per la seua gestió de la crisi del coronavirus i el deteriorament de les condicions de vida.

tracking