SEGRE

POLÍTICA

La Generalitat posarà en marxa un reglament sancionador contra la LGTBIfòbia

Des de començament d'any ja s’han registrat 230 delictes d’odi

Imatge d'arxiu d'una manifestació del col·lectiu LGTBI+ a Lleida

Imatge d'arxiu d'una manifestació del col·lectiu LGTBI+ a LleidaMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons la consellera d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat, Tania Verge, el reglament sancionador contra la LGTBIfòbia serà validat "durant les properes setmanes" per experts. El text inclourà tant sancions econòmiques, treballs en benefici a la comunitat i també fórmules de mediació i reparació del dany.

Paral·lelament, Verge ha anunciat la posada en marxa "a partir de setembre" d’una oficina d’Igualtat de Tracte i no Discriminació que, com l’esborrany de règim sancionador, s’emmarca en el desplegament de la llei 19/2020, aprovada pel Parlament l’any passat.

Aquesta oficina, ha dit la consellera, "posarà les víctimes en el centre", estarà disponible les 24 hores i també actuarà d’ofici si es considera necessari, especialment si les situacions de discriminació o discurs de l’odi es donen en l’administració pública.

"En ocasions les institucions no actuen adequadament i poden ser elles mateixes productores de discriminació o revictimizadores de la situació de violència o discriminació viscuda", ha afirmat la consellera d’Igualtat i Feminismes.

Verge ha recordat que, fins ara, Catalunya no comptava amb un sistema propi per sancionar les conductes discriminatòries que afectaven al col·lectiu LGTBI i ha assegurat que aquestes "superen amb escreix en nombre i tipus els casos tipificats en el codi penal".

Segons dades de la Generalitat, l'any 2021 s’han registrat 230 delictes d’odi que han afectat 308 persones, un 40% per LGTBIfobia i un 30% per motius ètnics o racials, i des de 2015 s’han detectat 1.181 casos de LGTBIfobia.

Davant d’aquestes dades, i en el marc del llançament del règim sancionador i l’oficina, el departament d’Igualtat i Feminismes, en col·laboració amb la conselleria d’Interior, llançarà una macroenquesta sobre discriminació i delictes d’odi a Catalunya.

Així mateix, ambdós departaments, juntament amb la conselleria de Justícia, han creat un grup de treball conjunt per abordar qüestions relacionades amb els delictes odi, amb l’objectiu de dissenyar un model d’intervenció integral centrat en la víctima.

Verge ha recordat que la competència en delictes d’odi és de les Conselleries de Justícia i Interior, però que "la garantia de drets humans s’impulsa des d’Igualtat i Feminismes", i ha insistit en el caràcter transversal de les polítiques contra la discriminació.

tracking