SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

Fiscalia investiga l'ICF per avalar les fiances del Tribunal de Comptes

Arran d'una denúncia de Cs per malversació i prevaricació || Descarta incoar diligències contra el Govern a l'haver-hi un altre procediment obert al TSJC

Carlos Carrizosa, al costat dels diputats de Cs Juan García i Anna Grau, al presentar la denúncia.

Carlos Carrizosa, al costat dels diputats de Cs Juan García i Anna Grau, al presentar la denúncia.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Fiscal Superior de Catalunya ha obert una diligència d’investigació contra la Junta de Govern de l’Institut Català de Finances (ICF) per haver acceptat avalar a través del Fons Complementari de Riscos impulsat pel Govern les fiances dels 34 exalts càrrecs de la Generalitat als quals el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d’euros per presumptament promocionar el procés a l’exterior amb diners públics.

Al contrari ha arxivat la denúncia per la mateixa raó contra els membres del Govern de la Generalitat. La decisió del Ministeri Públic respon a una denúncia presentada el passat 23 de juliol pel líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, contra la Junta de Govern de l’ICF per haver comès presumptament un delicte de prevaricació i malversació.

La formació taronja també es va querellar contra el Consell Executiu, al·legant que havia actuat com a “cooperador necessari” del que considera una “il·legalitat”, a l’haver promulgat un decret llei per crear el fons i que serà convalidat avui pel Parlament.

Aquesta última denúncia ha estat arxivada ja que els membres del Govern ja han estat denunciats en paral·lel per Vox davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), atesa la seua condició d’aforats, per aquest assumpte. La querella del partit ultra ha estat registrada, però no admesa a tràmit.

Així les coses, la Fiscalia ha remès la denúncia a la Provincial de Barcelona perquè practiqui diligències encaminades a aclarir si els membres de la Junta de Govern de l’ICF van cometre algun delicte en la concessió dels avals, ja que és a aquesta instància a la qual correspon investigar-los.

El Tribunal de Comptes dubta de la legalitat dels avals, per la qual cosa encara no ha decidit si els accepta, a l’espera de l’informe que ha requerit amb urgència a l’Advocacia de l’Estat.

Després que es conegués aquesta notícia des del Govern van tornar a defensar la “solidesa jurídica total i absoluta” del text, mentre que des del partit de Ciutadans, la seua líder, Inés Arrimadas, va celebrar la decisió de la Fiscalia i va afirmar que aquesta fa la tasca que “no fa” el Govern de Pedro Sánchez, “defensar els constitucionalistes”.

tracking