SEGRE

JUSTÍCIA CORRUPCIÓ

El jutge del cas Kitchen processa Fernández Díaz i deslliura Cospedal

Proposa jutjar també tota la cúpula política i policial d'Interior per l'espionatge a Bárcenas || El magistrat situa l'exministre com l'ideòleg de l'operació

El que va ser ministre d’Interior amb el PP Jorge Fernández Díaz, en una foto d’arxiu.

El que va ser ministre d’Interior amb el PP Jorge Fernández Díaz, en una foto d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón va posar ahir fi a la investigació sobre l’operació Kitchen, la trama parapolicial que presumptament es va servir d’instruments del ministeri de l’Interior per robar informació comprometedora per al Partit Popular a l’extresorer Luis Bárcenas, proposant jutjar per això l’exministre d’Interior Jorge Fernández Díaz i la seua cúpula política i policial.

En canvi, va deixar fora del cas l’exsecretària general del Partit Popular María Dolores de Cospedal i el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro.

El PP suspèn de militància provisionalment Fernández Díaz i ressalta la “innocència” de Cospedal

El magistrat creu que l’operació es va idear “en el marc institucional del ministeri de l’Interior”, seguint “ordres” de Fernández Díaz, sota “el control” del seu número 2, el secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, que va comptar “amb l’ajuda” del director adjunt operatiu de la Policia, Eugenio Pino. Però descarta que hi hagués una trama política més enllà d’Interior i que Cospedal exercís el “lideratge ideològic”, al no haver-hi més que sospites sobre el contingut de les reunions amb el comissari José Manuel Villarejo.

El jutge deixa així a les portes del banc dels acusats Fernández Díaz, Francisco Martínez; Eugenio Pino; exalts càrrecs policials com José Luis Olivera o Marcelino Martín Blas; Andrés Gómez Gordo, que va ser assessor de Cospedal; l’excomissari José Manuel Villarejo, i Sergio Ríos, xòfer de Bárcenas, entre d’altres. A ells creu que se’ls podria atribuir els delictes de descobriment i revelació de secrets, prevaricació, omissió del deure de perseguir els delictes, suborn, tràfic d’influències i malversació.

Davant d’aquesta situació, el PP va decidir suspendre provisionalment de militància Fernández Díaz en aplicació dels estatuts del partit. Així mateix el líder de la formació, Pablo Casado, va destacar la “innocència” de María Dolores de Cospedal.

La investigació es tanca sense que s’hagi citat a declarar Rajoy El jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, va donar ahir la carpetada a les indagacions pel cas Kitchen sense haver arribat a citar a declarar l’expresident popular Mariano Rajoy, amb qui l’excomissari José Manuel Villarejo va assegurar que s’havia intercanviat missatges per tractar els avanços de l’operació Kitchen.

El magistrat va concloure en aquest sentit que no hi ha res que permeti sostenir que Villarejo tingués “comunicació directa” amb “cap president o primer ministre”. García-Castellón va ordenar el passat 19 de juliol a la Unitat d’Assumptes Interns que indagués si aquest trànsit de missatges citat per Villarejo va existir.

No obstant, la policia va concloure que “no s’observa cap connexió” entre els telèfons intervinguts i el que suposadament utilitzava Rajoy.

D’altra banda, el jutge també va descartar processar l’exdirector de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó.

tracking