SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

La justícia europea retira la immunitat a Puigdemont al no veure risc de detenció

També l'aixeca per als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí || El tribunal de la Unió Europea apunta que el Suprem espanyol manté suspeses les euroordres contra els tres eurodiputats

Els eurodiputats de Junts, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí a Brussel·les.

Els eurodiputats de Junts, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí a Brussel·les.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha desestimat les mesures cautelars que van demanar els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per mantenir la immunitat que els va aixecar el Parlament Europeu al març.

L’havien recuperat a començaments de juny quan el mateix TGUE els la va tornar de forma cautelaríssima, però ara els l’ha retirat de nou perquè creu que no han “acreditat amb un grau de prou probabilitat” que puguin ser arrestats. De fet, en la seua decisió, adverteix que si fos així els tres podrien tornar a recórrer a la justícia europea a la recerca d’empara.

A la interlocutòria, el tribunal amb seu a Luxemburg també assegura que Puigdemont, Comín i Ponsatí mantindran la protecció parlamentària per anar als plens de l’Eurocambra a Estrasburg.

A més, recorda que el Tribunal Suprem manté suspeses les euroordres contra els tres des que va plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè determinés sota quins criteris un país europeu pot rebutjar l’entrega d’un ciutadà.

El magistrat del Suprem Pablo Llarena va plantejar la qüestió a Luxemburg després que el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les denegués l’entrega de l’exconseller Lluís Puig, al considerar que a Espanya es podia posar en risc els seus drets fonamentals. “Mentre el Tribunal de Justícia no es pronunciï en l’assumpte prejudicial, res permet considerar que les autoritats judicials belgues o que les autoritats d’un altre estat membre puguin executar les ordres de detenció europees dictades contra els diputats i entregar-los a les autoritats espanyoles”, va concloure el TGUE.

El Tribunal garanteix que els tres mantindran la protecció parlamentària per anar als plens

En perdre la immunitat, Puigdemont, Comín i Ponsatí podrien ser jutjats a Espanya si entressin al país, ja que l’Eurocambra va acceptar el suplicatori en considerar que els fets pels quals el Suprem els reclama van tenir lloc abans de la seua condició d’eurodiputats. Tanmateix, cap altre país de la UE els podrà detenir i entregar a les autoritats espanyoles fins que no es reactivin les ordres de detenció i entrega.

Després de conèixer-se la interlocutòria, Puigdemont va celebrar que la decisió del TGUE confirma “si es llegeix amb deteniment” que les euroordres contra ells estan suspeses. En aquest sentit, es va pronunciar també Comín, que va assegurar que està “tranquil” perquè si aquestes es reactiven el tribunal els tornarà la immunitat.

Junts creu que els drets polítics dels tres estan fora de perill

Junts va assegurar ahir que el Tribunal General de la Unió Europea ha retirat les mesures cautelars demanades per Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín per mantenir la immunitat perquè “els seus drets polítics no corren perill”. En aquest sentit, l’advocat del líder de Junts, Gonzalo Boye, va afirmar que això demostra que els tres poden moure’s lliurement per la UE. Una mica més pessimista van ser des de la CUP, que van titllar la decisió com una “mala notícia”.

Per la seua banda, PP i Ciutadans van celebrar la notícia i que “l’estat de dret funcioni” a Europa, i van demanar actuar de pressa perquè els tres “siguin jutjats a Espanya com més aviat millor". En aquest sentit, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va instar el Govern a aprofitar la Comissió Bilateral de dilluns amb l’Executiu espanyol per parlar de com portar Puigdemont després de perdre la immunitat.

tracking