SEGRE

POLÍTICA CIMERA

Sánchez ofereix a les comunitats gestionar el 55% del fons de la UE

A la Conferència de Presidents, a la qual només va faltar el president de la Generalitat || Anuncia l'arribada de 3,4 milions de vacunes per neutralitzar crítiques del PP

La Conferència de Presidents va començar amb la tradicional foto de família presidida pel rei, Felip VI.

La Conferència de Presidents va començar amb la tradicional foto de família presidida pel rei, Felip VI.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, va oferir ahir a les comunitats autònomes la gestió de 10.500 milions d’euros del pla europeu de recuperació, la qual cosa implica que gestionaran el 55,5 per cent dels 19.036 milions que Espanya rebrà de la Comissió Europea el 2021. Així mateix, els va avançar l’arribada de 3,4 milions addicionals de dosis de la vacuna de Pfizer durant el mes d’agost. Aquests van ser dos dels anuncis realitzats pel cap de l’Executiu a la XXIV Conferència de Presidents que es va celebrar a Salamanca i amb la qual va voler neutralitzar les crítiques dels barons del PP, que tenia com a estratègia abans de la trobada passava per exigir l’augment de dosis per accelerar la vacunació.

L’única absència a la cita va ser la del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va refusar anar-hi assegurant que només serviria per fer “una foto” i que ell portarà a la comissió bilateral de dilluns el repartiment dels fons, un punt que l’Executiu central s’ha negat a tractar. La negativa a assistir-hi va ser molt criticada per molts dels presidents tant socialistes com del PP. El Govern central, per la seua part, va lamentar que l’Executiu refusés “portar la veu dels ciutadans a aquesta conferència”.

Amb tot, va celebrar que sí que sigui present a la Conferència Sectorial convocada ahir per aquest dilluns per parlar del repartiment dels fons de recuperació amb la resta de consellers d’Hisenda. En aquest sentit, va remarcar la importància que la Generalitat s’obri a “altres canals de comunicació, també vàlids i constitucionals.”.

El Govern central lamenta que Catalunya no tingués veu a la trobada però celebra que s’obri a anar a altres

Durant la reunió, en la qual Sánchez també va avançar l’activació d’un pla de 10.000 milions per pal·liar la despoblació, la majoria dels presidents autonòmics van reclamar més participació en la presa de decisions, més eines i cobertura jurídica en la lluita contra la pandèmia i més implicació en la gestió dels fons de recuperació, així com un sistema de finançament més equitatiu i un replantejament d’aquest fòrum de debat.La trobada, segons els assistents, va ser cordialitat, encara que des del PP es van mostrar crítics amb la manca d’un ordre del dia de la reunió, cosa que, segons el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va impedir que es plasmessin acords concrets. “Molt monòleg, poc diàleg i cap acord,” va dir.

També va ser molt crítica la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va demanar a Sánchez que es comporti amb “lleialtat” cap a les comunitats que són “fidels a la unitat d’Espanya”, criticant els “privilegis” amb què, segons el seu parer, es tracta Catalunya i Euskadi, el lehandakari del qual, Iñigo Urkullu, va assistir a l’esdeveniment després d’acordar amb el Govern espanyol la transferència del cobrament de tres impostos.

Aragonès aprofita per reunir-se amb Rovira a GinebraEl president, Pere Aragonès, es va reunir ahir amb la secretària general adjunta d’ERC, Marta Rovira, a Ginebra per primera vegada des que va jurar el càrrec. El republicà va viatjar el mateix dia que es va celebrar la Conferència de Presidents, en què va ser l’únic absent, i va aprofitar l’ocasió per defensar de nou que “l’amnistia i l’autodeterminació són el camí per fer possible el retorn de les persones exiliades”, amb referència a Rovira, a Ginebra des del 2018.

La Conferència de Presidents va començar amb la tradicional foto de família presidida pel rei, Felip VI.

La Conferència de Presidents va començar amb la tradicional foto de família presidida pel rei, Felip VI.EUROPA PRESS

tracking