SEGRE

POLÍTICA REUNIÓ BILATERAL ESTAT-GENERALITAT

La Generalitat demanarà avui a la Comissió Bilateral 56 traspassos

El Govern exigirà cinquanta-sis traspassos i transferències pendents || L'Executiu de Pedro Sánchez, obert a tractar sobre les transferències regulades a l'Estatut però no dels fons europeus

El president Pere Aragonès al Consell Executiu d’aquesta setmana al costat de Jordi Puigneró.

El president Pere Aragonès al Consell Executiu d’aquesta setmana al costat de Jordi Puigneró.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat assistirà avui a la Comissió Bilateral amb el Govern central a Madrid amb una llista d’exigències de cinquanta-sis traspassos, entre els quals la gestió de l’Aeroport del Prat, competències de la Seguretat Social i més funcions per als Mossos. Per la seua part, el Govern central, que durant els últimes setmanes assenyalava que a la trobada es parlaria únicament d’assumptes com beques o transports, ha obert genèricament la porta a tractar altres transferències i qüestions de l’Estatut, encara que descarta debatre sobre fons europeus.

Des de l’Executiu de Pedro Sánchez van explicar que aquesta gestió dels fons europeus es debatrà de forma més tècnica en una Conferència Sectorial presidida per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amb totes les comunitats autònomes aquest mateix matí, després que es discutís a la Conferència de Presidents de Salamanca sota un perfil més polític.

El Govern català també vol assumir el servei de seguretat de l’aeroport de Lleida-Alguaire

Les cinquanta-sis reivindicacions que demanarà la Generalitat a la comissió bilateral estan dividides en tres carpetes: la de traspassos, la de transferències i la d’“incompliments” de l’Executiu central, que inclouen aspectes com la gestió d’infraestructures, la seguretat social i les beques estudiantils. Pel que fa al departament d’Interior, l’executiu català defensarà que els Mossos d’Esquadra assumeixin les funcions de protecció de la naturalesa en substitució de la Guàrdia Civil. També reclamarà que el Servei Català de Trànsit (SCT) rebi les funcions executives que li falten per assumir en matèria de trànsit, circulació de vehicles i seguretat viària, i assumir la seguretat a l’Aeroport d’Alguaire. També plantejarà el retorn dels fons documentals sobre Catalunya que estan dipositats a l’Arxiu General de la Guerra Civil, a Salamanca, i abordarà l’Arxiu Històric Provincial de Barcelona.

La reunió està convocada a les quatre de la tarda a la seu del ministeri de Política Territorial. Serà la seua titular, la ministra Isabel Rodríguez, la que presidirà aquesta comissió, que estarà acompanyada, en representació del Govern central, per la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera; la secretària d’Estat d’Hisenda, Inés María Bardón; la secretària d’Estat de Transports, Isabel Pardo de Vera, i el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas.

Per part de la Generalitat de Catalunya, la delegació que assistirà a aquesta reunió estarà formada pel vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró.

tracking