SEGRE

MONARQUIA POLÈMICA

Joan Carles I compleix un any en el seu exili a Abu Dhabi i vol tornar

Tornarà a Espanya “quan es donin les circumstàncies” després de l'escàndol dels seus negocis a l'estranger || Felip VI ja és a Palma, però no es deixa veure

El rei emèrit Joan Carles I, en una imatge d’arxiu.

El rei emèrit Joan Carles I, en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un any ha transcorregut des que Joan Carles I va decidir abandonar de manera temporal Espanya per la polèmica causada per les notícies sobre els presumptes negocis irregulars a l’estranger i, encara que no hi ha indicis de quan podria tornar, el seu desig és fer-ho “quan es donin les circumstàncies”. “Té unes ganes boges de tornar”, van apuntar fonts del seu entorn per destacar el seu anhel de posar fi a l’estada a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units.

Segons les fonts, el rei emèrit, de vuitanta-tres anys, es troba “tranquil” i esperançat a poder retornar a l’Estat en el qual va regnar durant trenta-nou anys. No obstant, és conscient de la dificultat que sigui abans que la Fiscalia del Tribunal Suprem culmini les tres investigacions que manté obertes per aclarir si va poder cometre algun delicte.

La principal indagació, en curs des del juny del 2020, se centra en el cobrament de 65 milions d’euros per presumptes comissions per les obres d’AVE de La Meca, a la qual s’uneix una altra sobre donacions no declarades per sobre dels 120.000 euros, i una tercera amb l’existència d’un compte amb 10 milions d’euros al seu nom a l’illa de Jersey, un paradís fiscal. Hisenda va iniciar a més una inspecció sobre les dos regularitzacions fiscals formalitzades per Joan Carles, en especial per la de 4,3 milions d’euros, saldada amb donacions d’empresaris amics seus.

Precisament, els reis Felip VI i Letícia van començar ahir les vacances a Palma. Al contrari que l’any passat, quan se’ls va veure entrar amb les filles amb cotxe al Palau de Marivent, aquesta vegada no se’ls ha vist a l’arribar, ni la Casa Reial n’ha donat detalls.

Sobre la marxa de l’emèrit, el secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea, va considerar que “pot anar on vulgui perquè té llibertat de circulació” com qualsevol ciutadà. Des de Podem van destacar que la seua figura està associada a “negocis tèrbols” i auguren que hi haurà “nous escàndols”, mentre que la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va dir que ja fa “bastants anys” que Joan Carles I va deixar d’ostentar la Prefectura de l’Estat.

tracking