SEGRE

PANORAMA

L'evacuació es complica per als afganesos al tancar els talibans l'accés a l'aeroport

Biden veu l'operació com “el pont aeri més difícil de la història” mentre valoren en milers de milions l'armament capturat pels insurgents || Les afganeses, en peu de guerra contra els jihadistes

Militars britànics participen en la missió d’evacuació del personal autoritzat de l’aeroport de Kabul.

Militars britànics participen en la missió d’evacuació del personal autoritzat de l’aeroport de Kabul.LPHOT BEN SHREAD /DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els talibans van mantenir ahir el seu ferri control dels accessos a l’Aeroport Internacional Hamid Karzai, epicentre d’una cascada d’evacuacions internacionals a la qual centenars de ciutadans locals intenten accedir de forma desesperada, buscant travessar un cordó insurgent en el qual es registren trets a l’aire o fuetades.

Davant d’aquesta situació, el president dels EUA, Joe Biden, va qualificar les evacuacions des de la capital de l’Afganistan, Kabul, com “el pont aeri més gran i difícil de la història”, xifrant els evacuats des del 14 d’agost en unes 13.000 persones.

Biden pregunta als americans: “Voleu que els vostres fills morin a l’Afganistan? Per a què?”

Malgrat les escenes caòtiques que s’han viscut durant els últims dies a l’aeroport, Biden es va mostrar optimista respecte als treballs d’evacuació i va insistir que “qualsevol nord-americà que vulgui tornar a casa, tornarà a casa”.

Així mateix, l’OTAN va anunciar que mantindrà la seua presència a l’aeròdrom a través de “mitjans militars” mentre durin les evacuacions dels seus ciutadans i d’afganesos en perill i va indicar que, encara que els Estats Units preveuen treure les seues tropes per al 31 d’agost, alguns aliats han plantejat la possibilitat de quedar-s’hi més temps per continuar evacuant.

“Mentre continuïn les operacions d’evacuació, mantindrem la nostra estreta cooperació operacional a través de mitjans militars aliats a l’aeroport internacional Hamid Karzai”, van indicar en una declaració els ministres d’Exteriors de l’Aliança, després de reunir-se d’emergència per videoconferència.

Forces militars de països aliats, i especialment dels Estats Units, el Regne Unit i Turquia, estan treballant l’última setmana a assegurar el funcionament de l’aeròdrom per prosseguir l’evacuació de ciutadans occidentals i col·laboradors afganesos, ja que els talibans tenen el control de la resta de la capital.

Errors de càlcul

D’altra banda, diplomàtics de l’ambaixada dels EUA a l’Afganistan van alertar al juliol el secretari d’Estat, Antony Blinken, del risc que Kabul caigués en mans dels talibans poc després que les tropes nord-americanes es retiressin del país a finals d’agost, van revelar aquest dijous The Wall Street Journal i la CNN.

Els errors de càlcul en la retirada nord-americana de l’Afganistan han provocat que milers de milions de dòlars en equipament militar hagin caigut en mans dels talibans, que tindran ara accés a “tecnologia secreta” de les Forces Armades dels EUA.

Per la seua part, els talibans han sol·licitat l’ajuda de la comunitat internacional i ofert l’explotació dels recursos naturals del país a les empreses estrangeres per reconstruir l’Afganistan en un “nou i delicat període”, a l’espera de la formació “imminent” i sense eleccions prèvies d’un “govern inclusiu”.

Desafiaments

Mentrestant, les afganeses no es fien dels talibans, i algunes han decidit demostrar-ho amb protestes, un desafiament que busca impedir la tornada a l’època fosca de l’anterior règim insurgent. Cada vegada són més les imatges de dones aixecant pancartes i alçant consignes en contra dels talibans a tot el país, un símbol de la resistència de periodistes, activistes i treballadores que es neguen a perdre els seus drets en mans dels integristes.

Militars britànics participen en la missió d’evacuació del personal autoritzat de l’aeroport de Kabul.

Militars britànics participen en la missió d’evacuació del personal autoritzat de l’aeroport de Kabul.LPHOT BEN SHREAD /DPA

tracking