SEGRE

POLÍTICA INFRAESTRUCTURES

El Govern fa pinya i afirma que no avalarà ampliar el Prat si “destrossa” la Ricarda

ERC i Junts exhibeixen consens i afirmen que la seua “línia roja” és la protecció mediambiental || Els membres de l'Executiu es reuneixen a Girona per reforçar la cohesió interna i enfocar la legislatura

Els membres del Govern es van reunir ahir a la Vall d’en Bas per a una jornada de convivència.

Els membres del Govern es van reunir ahir a la Vall d’en Bas per a una jornada de convivència.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va fer ahir pinya entorn del projecte d’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat: va assegurar que no avalarà cap proposta que impliqui “destrossar” l’espai natural protegit de la llacuna de la Ricarda i va apuntar que la “protecció mediambiental” serà una “línia roja” per donar el seu vistiplau.

El Govern presentarà en els pròxims dies els membres de l’acord per a l’amnistia i l’autodeterminació

En aquest sentit, va assegurar que la reforma del principal aeroport català es durà a terme “en els termes i condicions que es pactin en el Pla Director”, destacant que està redactat per la Generalitat. Aquest va ser el missatge d’unitat que la portaveu de l’Executiu, Partícia Plaja, va exposar després de la jornada de convivència que es va celebrar a la Vall d’en Bas.

Allà els membres del Govern es van reunir per reforçar la cohesió interna del Govern i enfocar el nou curs polític.

Les paraules de Plaja van arribar després de la polèmica que va generar el Document de Regulació Aeroportuària (DORA), que Aena va presentar divendres davant la Comissió de Coordinació Aeroportuària de Catalunya i que va generar discrepàncies a l’interior del Govern.

El pla preveu ampliar la capacitat de vols de l’aeroport i estendre la tercera pista cap a l’est, la qual cosa suposaria afectar la Ricarda, un espai natural inclòs a la Xarxa Natura 2000. El projecte va rebre dures crítiques dels ajuntaments afectats, que van acusar la Generalitat de mentir. Això va portar Aragonès a exigir “explicacions” i una “rectificació” a la companyia, ja que, segons el seu parer, el document “no reflecteix el consens establert al Govern”. Per la seua part, el gestor aeroportuari va defensar que la seua proposta recull l’acord entre l’Executiu i el ministeri de Transports.

Reptes futurs

La reunió també va servir per remarcar el sentit que ha de prendre aquesta legislatura, que “ha d’estar marcada per una nova manera de treballar i prendre decisions, més coordinada i cooperativa”, segons el Govern.

A més, es van debatre altres temes, com la imminent taula de diàleg amb el Govern central, la factura de la llum o l’acord nacional per l’amnistia i l’autodeterminació. Respecte a la primera qüestió, Plaja la va definir com “la negociació més difícil que ha afrontat mai el Govern”.

Sobre el grup de l’acord per a l’amnistia, va afirmar que aquesta setmana es donaran a conèixer els membres que el formaran. Un d’ells serà l’exdiputat de la CUP David Fernández.

La CUP exigeix una rectificació i fa perillar els pressupostos

Els plans per a l’ampliació del Prat podrien posar en conflicte el Govern de cara a l’aprovació dels pressupostos del 2022. I és que la CUP va acusar ERC d’anar “en sentit contrari” a l’“esperit” de l’acord d’investidura de Pere Aragonès i va advertir que iniciatives com la de l’aeroport, els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 o el Circuit de Catalunya “allunyen la possibilitat d’arribar a un acord en matèria de pressupostos”.

El grup anticapitalista va exigir al president de la Generalitat i al vicepresident, Jordi Puigneró, “desfer” l’acord per ampliar l’aeroport, que actualment afectaria un espai natural protegit, i va demanar la seua compareixença “urgent” perquè detallin els punts de l’acord. Per la seua part, el líder del PSC, Salvador Illa, va defensar que la modernització de l’aeroport del Prat es farà “respectant el medi ambient”, perquè “no és una cosa que sigui contradictòria”.

tracking