SEGRE

CURS ESCOLAR

CSIF denúncia que aquest curs escolar comptarà amb 17.000 professors menys

Un 40% menys que els de l'any passat

Imatge del curs passat de diversos nens d’un col·legi de Pardinyes jugant al pati amb mascareta.

Imatge del curs passat de diversos nens d’un col·legi de Pardinyes jugant al pati amb mascareta.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat CSIF ha denunciat aquest dilluns que aquest pròxim curs escolar, que arranca aquesta setmana en la majoria de comunitats autònomes, comptarà amb 17.000 professors menys respecte a l’any passat, una xifra que suposa una reducció del 40%.

Així l’han exposat aquest dilluns en roda de premsa el president del sector nacional d’Educació del CSIF, Mario Gutiérrez, i la secretària del sector nacional d’Educació, de Coordinació Autonòmica i Negociació del CSIF, Isabel Madruga Abajo, que han presentat un informe del sindicat sobre el dèficit de plantilles a l’escola pública davant de l’inici del pròxim curs i sobre la retallada dels reforços de docents contractats amb motiu del Covid el curs passat.

Segons ha explicat Madruga, CSIF ha detectat que les notícies de contractacions que ha obtingut el sindicat són "desiguals". "N’hi ha algunes que no ens han donat aquestes notícies, altres que diuen que es reforcen en el primer trimestre i en altres ocasions no hi ha informació oficial sobre si el nombre promès estarà a les aules", ha criticat. En qualsevol cas, cap comunitat no augmentarà el reforç de docents, sinó que, a tot estirar, els mantindran, afegeix Gutiérrez.

En relació amb això, el president del sector nacional d’Educació del CSIF ha denunciat l’"obscurantisme" de "moltes" comunitats autònomes per aconseguir dades sobre la contractació de docents per a aquest pròxim curs, destacant especialment comunitats com les d’Andaucía, Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa o Aragó. "La menys obscurantista de totes és l’Administració General de l’Estat, que el té publicat tot als seus butlletins estadístics; hauria de ser així en totes les comunitats", ha assenyalat Gutiérrez.

Així, Madruga ha instat a totes les administracions educatives que siguin "transparents" i que donin "dades exactes". "No podem caure en una improvisació", ha lamentat.

"IMPOSSIBLE" MANTENIR LES MESURES

Segons afirma Madruga, el dèficit de 17.000 docents per a aquest curs escolar suposa que és "impossible" mantenir les mesures sanitàries i els protocols establerts per a l’àmbit educatiu aquest any. Matina recorda que, ja al maig, CSIF va rebutjar les mesures acordades per al curs 2021-2022, sobre tot el relatiu a poder rebaixar la distància interpersonal a 1,2 metres perquè, d’aquesta manera, pujarien les ràtios.

Per això, entre les mesures que demana CSIF, es troben: l’increment de la plantilla docent, la reducció generalitzada de les ràtios i assegurar, com en el curs passat, els 1,5 metres de distància.

D’altra banda, el sindicat ha volgut posar el focus en dos agreujants que seran presents aquest curs escolar. El primer d’ells és la vacunació "desigual" de l’alumnat. Matina i Gutiérrez denuncien, en primer lloc, que encara continuen sense poder vacunar-se els menors de 12 anys i, en segon lloc, que els majors de 12 anys que ja estan vacunats no arriben al 40% amb la pauta completa.

El segon agreujant és, segons el sindicat, les possibles noves soques que puguin sorgir. "Demanem alerta i cautela, i a les administracions que modifiquin els protocols quan sigui necessari per adaptar-lo als nous riscos", reclama Madruga, que també demana dades oficials de vacunació del professorat.

UNA NOVA LLEI DE LA FUNCIÓ DOCENT

D’altra banda, CSIF assegura que aquest dèficit no és exclusiu d’aquest any, ja que les dades de l’OCDE i d’alumnes per professor de 2009 indicaven que hi havia un dèficit de plantilla de 50.000 docents a tot Espanya. Si s’hi suma les necessitats de reduir la temporalitat, més les places que han de cobrir-se per jubilació, s’haurien de convocar entorn de 180.000 places docents en els propers tres anys, segons exposa Gutiérrez.

Durant aquest estiu, les oposicions a docent han permès estabilitzar 25.000 professionals, dels quals el 80% tenien experiència com a professor. Tanmateix, s’han quedat 2.600 places desertes, sobretot en l’especialitat de Matemàtiques, segons ha explicat el president del sector nacional d’Educació del sindicat, que demana de treballar, per tant, en una nova llei de funció docent.

tracking