SEGRE

PROCÉS NEGOCIACIÓ

Sánchez acudirà a la taula de diàleg amb el Govern, que es reunirà demà a Barcelona

Abans de la trobada es veurà amb Pere Aragonès per fixar objectius i metodologia de la reunió || El líder del PSOE es nega a debatre sobre autodeterminació i amnistia, reclamades per l'Executiu

Raquel Sánchez visitant amb Teresa Cunillera i altres persones la fàbrica d’Alstom.

Raquel Sánchez visitant amb Teresa Cunillera i altres persones la fàbrica d’Alstom.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que la pròxima reunió de la taula de diàleg entre l’Executiu central i la Generalitat –la primera des del febrer del 2020– tindrà lloc demà dimecres i va confirmar la seua assistència a aquest encontre, un punt que li exigien tant des d’ERC com des de Junts.

Així ho va revelar, després de setmanes tirant pilotes fora, en una entrevista a TVE, en la qual va argumentar que la seua decisió d’acudir-hi respon al fet que ell sempre “ha defensat el diàleg entre catalans i la necessitat d’obrir un nou temps” de retrobament amb el nou Govern. Així mateix, va voler deixar clar que el Govern central segueix i continuarà rebutjant la proposta que els independentistes tornaran a posar sobre la taula perquè se celebri un referèndum d’autodeterminació i es promulgui una llei d’amnistia.

En aquest sentit va defensar que si la predisposició de la Generalitat és anar a la trobada amb “un programa de màxims” la conversa “durarà poc”.

En aquest mateix sentit també es va expressar el ministre de Cultura, Miquel Iceta, que a més va comparar la taula de diàleg amb les converses després del final de la guerra del Vietnam..

Sánchez anirà a Barcelona al costat d’Iceta i també amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la vicepresidenta segona i titular de Treball, Yolanda Díaz; la ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez; el d’Universitats, Manuel Castells; i la de Transports, Raquel Sánchez, que ja va expressar que no tindria inconvenients a posar en l’ordre del dia l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Aragonès diu que és el primer pas cap a negociar i posarà sobre la taula el referèndum i l’amnistia

La ministra de Transport s’obre a debatre l’ampliació a la taula de diàleg

Abans de l’encontre, Sánchez es reunirà amb el president del Govern, Pere Aragonès, per “situar els objectius i la metodologia de la taula per a la resolució del conflicte polític, que es reunirà tot seguit”.

Malgrat les negatives del Govern espanyol a posar sobre la taula un eventual referèndum i la llei d’amnistia, Aragonès, que encapçalarà la delegació catalana de la qual avui es donaran a conèixer la resta de membres, va assegurar que la seua intenció és anar a la trobada per “avançar en la recerca de la resolució del conflicte polític” malgrat que les postures entre l’Estat i el Govern estiguin en dos extrems diferents.

Aragonès va assegurar que ell posarà les seues exigències sobre la taula i escoltarà les propostes que el Govern central hagi de fer-li.

Abans de conèixer-se la notícia, des de Junts, que s’han mostrat escèptics amb el resultat que pugui tenir la taula de diàleg, van demanar a Aragonès que no hi assistís “per dignitat institucional” si Sánchez no hi era. Així mateix van assegurar que supeditarien la presència del seu partit en la trobada que el president del Govern central hi fos present.

Per la seua part, des de la CUP, que tampoc mostra confiança en un acord entre Catalunya i l’Estat, van afirmar que la presència o no de Sánchez a la taula no era rellevant si no s’hi parlava de l’autodeterminació. Així mateix, van assegurar que portar a aquest encontre temes com el de l’aeroport del Prat és desviar-se totalment de l’objectiu que ha de tenir la trobada, que és el de trobar una solució al conflicte polític, i altres temes han de tractar-se a part.

Pla afirmava a través d’un missatge publicat a Twitter que tenia “ganes de foc, de contenidors cremats i de l’aeroport col·lapsat”. El tuit va ser denunciat per Ciutadans, PP i Vox, que van demanar la dimissió de la vicerectora a l’entendre que incitava a la violència i els disturbis.

Per la seua part, el president del Govern central, Pedro Sánchez, defensa la decisió de suspendre l’ampliació de l’aeroport, “fins que el Govern de la Generalitat maduri la seua posició”.

En aquest sentit, va destacar que les grans infraestructures exigeixen grans consensos i va acusar la Generalitat que, després de l’acord assolit a l’agost, membres del Govern i de partits que l’integren van començar a fer crides contra el projecte i fins i tot van anunciar que anirien a una manifestació en contra.

Podem demana que la trobada sigui un espai per parlar de tot

La vicepresidenta segona del Govern central i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que serà present a la taula de diàleg de demà, va reclamar ahir que les parts que participin en la trobada entre el Govern i la Generalitat “han de poder parlar i suscitar els temes que estimin convenients amb absoluta llibertat” perquè si “el diàleg és la premissa, l’objectiu és la reconciliació”.

Per a ella, aquesta reunió ha d’acabar amb “un únic acord: continuem acordant”. Encara que assumeix que serà “un procés llarg, complicat i molt lent”, la premissa, va assenyalar la ministra, és “arribar a un acord que digui continuem acordant malgrat les diferències que es mantenen”.

Dimiteix una vicerectora de la UPC a l’incitar a disturbis

El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo, va comunicar ahir que havia acceptat la dimissió de la vicerectora de Qualitat i Política Lingüística de la universitat, la doctora en matemàtiques Núria Pla, per haver incitat que es cometessin disturbis i actes de vandalismes dissabte passat, durant la celebració de la Diada de Catalunya.

La Moncloa rebutja dilatar la negociació sobre el Prat

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, va descartar ahir prorrogar un any la negociació sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat i va demanar un suport “inequívoc” a l’acord assolit a l’agost al Govern, que és contrari a abordar aquesta qüestió a la pròxima taula de diàleg malgrat que ella s’ha mostrat predisposada a fer-ho.

Així ho va afirmar Sánchez durant una visita a la fàbrica d’Alstom a Santa Perpètua de Mogoda al costat del president de Renfe, Isaías Táboas, i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, la lleidatana Teresa Cunillera. “Ajornar i prorrogar l’aprovació del projecte un any –ho permet la llei– tindria un impacte que no ens podem permetre” en un context de recuperació econòmica després de la pandèmia, va defensar la ministra.

tracking