SEGRE

PANORAMA

La Moncloa recalca que la negociació ha de produir-se entre els governs

Donen suport al veto d'Aragonès als membres de Junts i acceptarà la delegació que designi || Sánchez qüestiona els temes que vol tractar l'independentisme

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir en la sessió de control al Senat.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir en la sessió de control al Senat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va donar suport a la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de vetar de la delegació catalana que acudirà a la taula de diàleg els membres designats pels seus companys de Junts que no formen part de l’Executiu. La portaveu del Govern de Pedro Sánchez, Raquel Rodríguez, va assegurar que ells consideraran legítima qualsevol taula designada pel president de la Generalitat, encara que aquesta no inclogui cap membre de Junts, i va recordar que l’Estat mai ha contemplat cap altre format que el d’una reunió entre membres dels dos executius, sense altres representants polítics i socials.

La també ministra de Política Territorial, que serà una de les representants de la delegació de la Moncloa, va afirmar que el Govern central va a la taula amb el “millor ànim” perquè l’objectiu és dialogar, negociar i reduir aquesta “bretxa afectiva” que en aquests moments existeix entre catalans.

Rodríguez també va revelar alguns detalls sobre la trobada, que està prevista per a les 17.00 hores d’avui. Sánchez i Aragonès es reuniran prèviament per fixar els termes de la reunió. Més tard la inauguraran i deixaran que siguin els grups de treball els que portin el pes de la negociació.

Precisament, sobre els temes a tractar a la taula es va pronunciar ahir el president del Govern central en la sessió de control celebrada al Senat. Allà va assegurar que si la intenció de la Generalitat és només parlar d’autodeterminació i amnistia aquesta no arribarà a bon port. En aquest sentit va posar en dubte el concepte de “conflicte polític” que té l’independentisme, retraient que l’única solució que li vegin sigui la d’impulsar un referèndum. “Seria bo que l’independentisme fes autocrítica i digués que allò del 2017 no pot tornar a ocórrer, que no es pot tornar a vulnerar la Constitució”, va exclamar.

Així mateix el cap de l’Executiu va demanar no posar terminis a la taula amb Catalunya per “evitar frustracions”, pronosticant que el diàleg “serà llarg” i que les diferències potser no es resolen en dos anys.

L’oposició veu tracte de favor a la Generalitat del Govern central

Els partits de l’oposició, especialment PP i Vox, van rebutjar de nou la taula de diàleg a Catalunya, que van considerar la de la “indignitat”, segons el PP, perquè, vagi qui hi vagi, mostra que el president del Govern central, Pedro Sánchez, és un “titella de l’independentisme”, mentre que els de Santiago Abascal l’acusen de traïció i rendició.

En aquest sentit, alguns barons populars, com el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, van retreure “tracte de favor” des de la Moncloa cap a Catalunya i va exigir que aquests encontres bilaterals se celebrin amb totes les comunitats autònomes. Per la seua part, des de Ciudadans van augurar que en aquest fòrum els independentistes tornaran a “fer” xantatge a l’Estat i que Sánchez tornarà a “rendir-se” i “humiliar-se, per tal de mantenir-se en el poder”.

tracking