SEGRE

EMERGÈNCIA BOMBERS

Sota control el foc de Màlaga

L'incendi que fueteja Sierra Bermeja des de fa una setmana ha arrasat gairebé 10.000 hectàrees || La pluja ha ajudat a perimetrar la zona afectada

Dos membres de l’Infoca observen les flames de l’incendi que ha arrasat gairebé 10.000 hectàrees.

Dos membres de l’Infoca observen les flames de l’incendi que ha arrasat gairebé 10.000 hectàrees.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El virulent incendi que des de dimecres passat fueteja Sierra Bermeja, al sud-oest de la província de Màlaga, es va donar ahir a la matinada per controlat després que el foc arrasés prop de 10.000 hectàrees de terreny i segués la vida d’un bomber forestal. La pluja que ha caigut a la zona les últimes hores va ajudar a les tasques dels bombers i els equips d’extinció, que ahir continuaven les seues tasques per provar d’apagar unes flames que durant aquesta setmana han obligat a desallotjar de manera preventiva 2.600 persones, que ja han pogut anar tornant a les seues llars gradualment.

El director d’Extinció del Pla Infoca, Juan Sánchez, va assegurar que l’extinció del foc encara durarà setmanes i va explicar que els arbres centenaris que hi havia a la zona afectada tenien unes arrels molt grans, “i aquestes arrels cremaran durant molt temps”, de manera que serà “un treball dur però suportable, no com el sofert aquesta setmana”.

Els veïns que van ser evacuats de les seues cases han pogut anar-hi tornant de manera gradual

El fet que l’incendi quedés controlat va suposar la declaració del nivell 0 i amb aquesta la desactivació de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i el replegament progressiu dels efectius participants al dispositiu, així com el desmantellament del Post de Comandament Avançat que s’havia instal·lat a Estepona, un dels municipis més afectats.

Aquest ha estat el primer incendi catalogat a la península Ibèrica com “de sisena generació”, més perillós que els habituals, entre altres coses per l’aparició de pirocúmuls o núvols de fum que es condensen sobre el foc a l’ascendir l’aire calent amb vapor d’aigua i cendres i, si arriben a desplomar-se, l’efecte és “com si plogués foc”.

La Fiscalia de Medi Ambient considera que les primeres dades de la investigació apunten que ha estat causat de forma intencionada, si bé és aviat per disposar d’informació sobre l’autoria.

Davant d’això, el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, que va anunciar que aviat presentaran un paquet d’ajuts per als afectats, va afirmar que “lluitarà” per modificar el Codi Penal i que s’endureixin les penes contra piròmans.

tracking