SEGRE

Aragonès exigeix "lleialtat" a Junts, que rebutja les seues condicions per a la taula

Artadi apuja el to de les crítiques i diu que en la reunió d’ahir es va asseure "la minoria de l’independentisme"

El president i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès i Jordi Puigneró, durant el ple del Parlament del 7 de juliol.

El president i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès i Jordi Puigneró, durant el ple del Parlament del 7 de juliol.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat aquest dijous al vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, la necessitat que JxCat actuï amb "lleialtat" davant de la taula de diàleg, encara que els seus socis independentistes continuen negant-se a acceptar les seues condicions per participar-hi. Aragonès s’ha reunit aquest matí amb Puigneró per intentar reconduir la crisi al Govern arran de la proposta de noms que va plantejar JxCat –entre ells Jordi Sànchez i Jordi Turull, dos dels presos indultats al juny– per integrar la delegació catalana a la taula de diàleg, una proposta que va rebutjar el president en posar com a condició que tots siguin membres de l’executiu català.

Fonts de la Generalitat han assenyalat a Efe que Aragonès ha transmès a Puigneró –principal veu de JxCat al Govern– que episodis com el de dimarts passat "no es poden repetir".

Dimarts al matí, just abans que el Govern es reunís per aprovar els membres de la seua delegació a la taula de diàleg, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, li va trucar per anunciar-li la seua proposta, que Aragonès va rebutjar de ple, i minuts després Junts va fer públics els noms sense estar consensuats amb el president. Aragonès, enfurismat, ho va interpretar com un pols "deslleial" i es va negar a incloure a la taula els noms proposats per JxCat amb l’excepció de Puigneró, el vicepresident del Govern.

En la reunió d’aquest matí, segons fonts de Presidència consultades per Efe, Aragonès ha recordat a Puigneró que l’acord de legislatura estableix que JxCat, malgrat el seu "escepticisme" amb la taula de diàleg, es compromet a "treballar i participar lleialment en el procés de diàleg i negociació amb el Govern espanyol". I a aquesta "lleialtat" –per no "torpedinar des de dins" la taula– ha apel·lat Aragonès en la seua reunió amb Puigneró, que ha començat passat les 11.00 hores i s’ha prolongat alguna cosa més d’una hora.

Aragonès –que segons un reportatge publicat a The New York Times vol explorar la possibilitat d’impulsar una llei a Espanya que permeti legalitzar un referèndum a Catalunya– ha insistit que si JxCat vol participar en la taula ha de modificar la seua proposta de noms, ja que tots ells han de ser consellers del Govern.

Però JxCat manté que la seua proposta de noms, que segons ha pronosticat l’exconseller i vicepresident de Junts, Jordi Turull, acabarà sent acceptada per Aragonès.

La vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha pujat el to de les crítiques i, en declaracions a La 2, ha denunciat que en la reunió d’ahir de la taula de diàleg es va asseure "la minoria de l’independentisme", només amb representants d’ERC. Els resultats de la reunió de la que ha definit com a "taula de partits" van ser segons el seu parer "encara més pobres" que els de la primera sessió, celebrada el febrer de 2020.

Per la seua part, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha opinat que "el procés sobiranista s’està acabant" i que ara s’està iniciant una nova etapa per buscar solucions al conflicte a través del "diàleg".

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha defensat que "un diàleg sense terminis no vol dir lent", sinó que és una manera d’explicitar que els participants acudeixen la negociació amb una actitud "constructiva i d’escolta", mentre que el ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha assegurat que la "discreció" en els treballs pot ajudar que la negociació avanci. Mentrestant, el PP i Ciutadans adverteixen d’aquests contactes "discrets" entre la Generalitat i el Govern espanyol per anar avançant en el diàleg.

El PP exigirà les actes de la reunió que va mantenir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, amb Aragonès, perquè es tem que "estiguin ocultant als espanyols el que realment estan negociant". També la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha exigit les actes i l’ordre del dia de la reunió: "Ens menteixen", ha denunciat.

Per la seua part, la portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha afirmat que la reunió de la taula de diàleg "va ser un desastre".

tracking