SEGRE

PROCÉS DIÀLEG

Aragonès reclama “lleialtat” a Puigneró i que JxCat deixi de criticar la taula de negociació

President i vicepresident intenten “aïllar” l'acció de govern de les discrepàncies sobre l'estratègia independentista || El número dos de la Generalitat assegura que la reunió entre ambdós ha anat “bé”

Aragonès i Puigneró van provar ahir de concloure l’enèsim xoc entre ERC i JxCat.

Aragonès i Puigneró van provar ahir de concloure l’enèsim xoc entre ERC i JxCat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, es van reunir ahir al matí per provar de tancar la crisi generada per l’absència dels representants de JxCat en la segona reunió de la taula de diàleg entre els Governs català i espanyol, que es va celebrar dimecres a Barcelona i a la qual únicament van assistir ministres del PSOE i Unides Podem i consellers d’ERC. A més, el trobada entre ambdós va servir també per “aïllar” l’acció de l’Executiu de coalició de les discrepàncies entre republicans i juntistes quant a l’estratègia de l’independentisme davant de l’Estat.

Així les coses, segons van explicar fonts properes a la reunió, Aragonès va reclamar “lleialtat” a Puigneró i va lamentar l’absència de JxCat a la taula de negociació. Igualment, va demanar al seu número dos a la Generalitat que persuadeixi els seus companys de partit perquè deixin d’arremetre contra l’espai de diàleg entre Catalunya i Espanya que es va constituir gràcies a l’acord d’investidura pactat entre el PSOE i ERC el gener del 2020. Per la seua part, Puigneró va manifestar que la reunió amb Aragonès va anar “bé” i que el president li va traslladar les qüestions abordades a la taula de diàleg dimecres.

Turull critica que s’accepti un diàleg “sense presses” davant d’una “repressió que sí que té pressa”

Amb tot, la trobada entre el president i el vicepresident no va evitar que dirigents republicans i juntistes tornessin a xocar públicament. Elsa Artadi, vicepresidenta de JxCat, va assegurar que la reunió de dimecres “encara va ser més pobra” que la de febrer del 2020, encapçalada llavors per Quim Torra. “Estem més enrere que fa dos anys” perquè la delegació catalana “representava ERC”. “Només era present una minoria dins de l’independentisme”, va sentenciar.

Per la seua part, Jordi Turull, també vicepresident de JxCat i la participació del qual a la taula no va ser avalada pel president Aragonès, va reiterar que el veto a la seua presència va partir de la Moncloa.

Igualment, va lamentar que s’accepti un diàleg “sense presses” davant una “repressió que sí que té pressa”. Davant d’aquestes declaracions, la consellera de la Presidència, la republicana Laura Vilagrà, va enlletgir els juntistes que presentessin a última hora els noms de les persones que els havien de representar a la taula de diàleg, i que finalment no van ser aprovats. “Això no és consensuar”. No obstant, tant ella com Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, van dir que els juntistes tenen les portes de la taula “obertes”.

tracking