SEGRE

Successos

Entra en erupció un volcà de La Palma

Una erupció volcànica s’ha iniciat aquesta tarda, cap a les 15.10 hores, a la zona de Cap de Vaca, en el municipi d’El Paso, a La Palma, just quan l’activitat sísmica de l’illa havia assolit el màxim des de l’inici de l’eixam fa ja una setmana.

Entra en erupció un volcà de La Palma

Entra en erupció un volcà de La PalmaEFE/Miguel Calero

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una erupció volcànica s’ha iniciat aquesta tarda, al voltant de les 15.10 hores, a la zona de Cap de Vaca, en el municipi d’El Paso, en La Palma, just quan l’activitat sísmica a l’illa havia assolit el màxim des de l’inici de l’eixam fa ja una setmana.

L’erupció ha començat a la zona en la qual els experts coincidien que podria iniciar-se i ara per ara hi ha dos boques eruptives que estan expulsant bugades de lava i piroclastos. Així mateix, uns 300 habitants de la zona d’El Paraíso ja han estat evacuats i cap habitatge no s’ha vist afectat.

David Calvo, geòleg de l’Institut Volcanológico de Canarias (Involcan), ha explicat en declaracions a Televisió Canària, recollides per Europa Press, que ara s’està produint el que es denomina 'erupció estromboliana', una fase en què s’emeten bugades de lava i piroclastos que recorden a les imatges que es van veure en l’erupció del Teneguía, fa ja 50 anys.

Calb va afegir que a partir d’ara cal continuar treballant sobre el terreny, intentar estimar ràpidament el volum de lava que està sent emès, continuar amb les tasques d’investigació i aportar tota mena de dades a les autoritats per ajudar la gestió d’aquesta emergència.

El geòleg ha assenyalat que aquest escenari no és gaire diferent del que ja han treballat en altres erupcions pel món, i va insistir que ara toca veure com es desenvolupa l’erupció. En aquest sentit, va comentar que no sembla una erupció gaire explosiva i sembla que la lava surt amb bastant facilitat.

Sobre quant temps durarà aquesta erupció, David Calvo reconeix que és "totalment impredictible" fins que no es tinguin les primeres estimacions de les energies que s’estan alliberant a través de les fissures i es tingui una mica clar quina dinàmica eruptiva està prenent aquesta nova erupció a l’Arxipèlag.

Així mateix, ha aclarit que l’obertura de diverses boques eruptives és habitual en el vulcanisme a les Canàries, ja que ja s’ha vist en moltes altres erupcions en el passat. En aquest sentit, va incidir que caldrà veure si finalment es concentra en un sol punt o apareix una boca més, però sempre lligades, de moment, amb la fractura en la qual s’ha produït l’erupció.

Sánchez viatja a les Canàries i suspèn el seu viatge als EUA per l’erupció a La Palma

El president del Govern, Pedro Sánchez, es dirigeix cap a les Canàries davant de l’erupció volcànica a l’illa de La Palma i posposa el seu viatge els Estats Units per assistir a l’Assemblea General de l’ONU a Nova York, segons ha confirmat ell mateix a través del seu compte de Twitter.

"Em dirigeixo en aquests moments cap a les Canàries, davant de l’evolució sísmica, per conèixer de primera mà la situació en La Palma, la coordinació del dispositiu i els protocols activats," ha assenyalat el president del Govern en aquesta xarxa social, confirmant també que posterga el viatge a Nova York.

Sánchez tenia previst viatjar aquest diumenge a la ciutat nord-americana i romandre allà fins al 24 de setembre amb motiu de l’inici del nou període de sessions de l’Assemblea de l’ONU, per potenciar el paper d’Espanya en el debat dels grans assumptes internacionals i per exposar les oportunitats d’inversió que ofereix el país.

D’altra banda, l’espai aeri de La Palma continua obert, encara que Enaire ha recomanat a les aerolínies no operar de moment vols a l’illa canària, on l’erupció va començar al voltant de les 15:15 hores en l’entorn de Cap de Vaca, en el municipi d’El Paso, dins del complex de la Cimera Vella.

tracking