SEGRE

CRISI ARMAMENT

França obre una crisi diplomàtica inèdita amb els EUA i amb Austràlia

Crida a consultes els seus ambaixadors després de l'aliança en matèria de defensa || Austràlia ha trencat un contracte amb París valorat en 56.000 milions d'euros

El premier australià, Scott Morrison, amb Johnson i Biden, dijous, mentre anunciava l’acord.

El premier australià, Scott Morrison, amb Johnson i Biden, dijous, mentre anunciava l’acord.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern francès va cridar ahir a consultes els seus ambaixadors als Estats Units i Austràlia pels fets d’“excepcionalitat gravetat” esdevinguts aquesta setmana, després que el Govern de Canberra rescindís un contracte valorat en 56.000 milions d’euros amb la naviliera gal·la Naval Group, com a part de l’acord a tres bandes que es va assolir amb Washington i Londres.

“Aquesta decisió excepcional es justifica per l’excepcional gravetat dels anuncis realitzats el 15 de setembre per Austràlia i els Estats Units”, va manifestar Jean-Yves Le Drian, ministre d’Exteriors de l’Executiu d’Emmanuel Macron, que va dir que el que va passar és “inacceptable”. “L’abandó del projecte i l’anunci d’una nova associació amb els Estats Units per llançar estudis sobre una possible cooperació futura en forces de propulsió subnuclear constitueixen un comportament inacceptable entre aliats”, va concloure.

Davant d’aquest moviment de l’Elisi, el portaveu del departament d’Estat dels Estats Units, Ned Price, va assegurar que “entén” la posició dels seus aliats francesos i va confiar a poder discutir aquesta situació en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides que se celebrarà la setmana vinent. “França és un soci vital i el nostre aliat més antic”, va remarcar Ned Price, que va asseverar a més que el seu compromís amb París es manté “infrangible”.

En sintonia amb Price es va pronunciar la portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Emily Horne, que va dir a través d’un comunicat que el seu país comparteix amb França “una llarga història de valors democràtics compartits i el compromís de treballar junts per fer front a desafiaments globals”.

Per la seva banda, el Govern d’Austràlia va fer patent la seua “decepció” per la decisió de París. Un portaveu de la ministra d’Exteriors australiana, Marise Payne, va relatar que l’Executiu de Canberra comprèn la “profunda decepció” de França per l’acord, mentre va afegir que “lamenten” que París hagi cridat a consultes el seu ambaixador. També va insistir que França és un “important soci” per a l’“estabilitat” de la regió de l’Indopacífic.

tracking