SEGRE

SUCCESSOS

Noelia de Mingo, detinguda després d’apunyalar dos dones 4 anys després de sortir de la presó

El 2003 va ser condemnada a 25 anys de presó però va sortir el 2017 després del vistiplau de l’informe psiquiàtric

Noelia de Mingo, detinguda després d'apunyalar dos dones 4 anys després de sortir de la presó

Noelia de Mingo, detinguda després d'apunyalar dos dones 4 anys després de sortir de la presóEFE/Fernando Villar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil i la Policia Local d’El Molar (Madrid) han detingut aquest dilluns a Noelia de Mingo, metgessa que va matar tres persones en la Fundación Jiménez Díaz el 2003, per agredir amb una arma blanca dos dones en un supermercat d’aquesta localitat, segons han informat Efe fonts de la investigació.

L’Audiència Provincial de Madrid va deixar en llibertat l’octubre de 2017 a Noelia de Mingo, condemnada el 2006 a 25 anys d’internament psiquiàtric per matar tres persones i ferir-ne unes altres set a l’hospital Fundación Jiménez Díaz de Madrid.

El tribunal, d’acord amb els informes dels especialistes, va substituir l’internament en un centre psiquiàtric per llibertat amb tractament ambulatori de la seua malaltia -una esquizofrènia paranoide crònica- i baix control familiar.

Aquest dilluns, a les 12:03 hores, la Guàrdia Civil va rebre una trucada alertant que hi havia una dona molt alterada a l’interior d’un supermercat a l’Avinguda d’Espanya d’El Molar, una localitat de la serra de Madrid on resideix la família de De Mingo.

Per motius que es desconeixen, la dona ha apunyalat amb un ganivet de grans dimensions una de les caixeres de la botiga a l’hemitórax esquerre.

Posteriorment, l’agressora s’ha adreçat a la propietària del comerç, que ha aconseguit sortir al carrer després de l’atac i s’ha protegit en una farmàcia propera. Una vegada al seu interior les quatre treballadores van tancar la porta de l’establiment.

Així li ho ha confirmat a Efe una de les empleades d’aquesta farmàcia, que ha explicat que l’agressora no va arribar a entrar al seu local.

Després de l’agressió, De Mingo s’ha quedat al carrer, amb el ganivet a les seues mans, davant de la mirada incrèdula de la resta dels veïns de la localitat.

Els primers en arribar al lloc han estat dos agents de Policia Local que han intentat convèncer-la que tirés l’arma. Tanmateix, Mingo s’ha dirigit de forma amenaçadora a un dels policies que ha hagut d’esquivar l’arma.

Finalment, els policies han aconseguit reduir al carrer l’agressora i arrabassar-li l’arma.

Els sanitaris del Summa 112 van atendre i van estabilitzar l’empleada del comerç, una dona de 46 anys, que va ser traslladada en helicòpter a l’Hospital 12 d’octubre amb pronòstic greu.

La propietària del supermercat, una dona de 53 anys, tenia talls superficials i va ser enviada amb pronòstic moderat a l’Hospital de La Paz.

Per la seua part, Noelia de Mingo va ser traslladada a l’aquarterament de la Guàrdia Civil de San Agustín de Guadalix on esperarà fins que passi a disposició judicial.

Les circumstàncies de l’agressió i el passat de De Mingo podrien accelerar els tràmits i que la detinguda no hagi d’esperar les 72 hores reglamentàries per declarar davant del jutge.

Carlos Sardinero, advocat de l’acusació, ha recordat aquest dilluns que es va oposar a la seua llibertat el 2017 d’un centre psiquiàtric penitenciari perquè no existien prou controls". La seua sortida va comptar amb el vistiplau de la Fiscalia i del centre psiquiàtric penitenciari, així com dels forenses que la van examinar.

"Em fa molta pena primer per les agredides, però també per ella", ha afirmat Sardiner en declaracions a Efe.

L’advocat ha indicat que la vigilància li corresponia a la mare, que té més de 80 anys, i s’establien controls per un metge d’atenció primària cada quinze dies "sense que en aquell període es pogués assegurar que es prenia la medicació" necessària i podia tenir brots en qualsevol moment.

En el seu moment, el tribunal va plantejar que "si bé Noelia de Mingo pateix una malaltia per a la qual no es coneix cura, esquizofrènia paranoide crònica, es manté estable, no ha tornat a presentar des del seu internament episodis de descompensació, és plenament conscient de la seua malaltia i reconeix perfectament els símptomes que poguessin fer-lo veure que pot empitjorar".

Abans de quedar en llibertat, De Mingo ja havia tingut permisos de llarga durada i les seues sortides del centre.

Va arribar a passar un mes amb la seua família o realitzar el Camí de Santiago i també el de Caravaca (Múrcia), acompanyada d’altres interns i de personal de tractament i educadors de l’hospital penitenciari.

Des que va sortir del centre, De Mingo va residir amb la seua mare en el municipi madrileny d’El Molar, on el metge del centre de salut portava el seguiment del seu tractament cada quinze dies

La seua família sempre ha residit en aquest poble madrileny, de poc més de 8.500 habitants, on mai no havia protagonitzat cap incident encara que poques vegades sortia al carrer, segons han detallat a Efe fonts de la investigació.

tracking