SEGRE

El Govern aprova el seu pla per aquesta legislatura amb 1.572 mesures

Entre d'altres, recuperar els 3.000 habitatges de la SAREB i els immobles de les entitats financeres i potenciar les relacions bilaterals amb l'Estat espanyol

La reunió del Consell Executiu.

La reunió del Consell Executiu.Govern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat aquest dimarts que l’Executiu català ha aprovat el seu pla de govern, que inclou 1.572 mesures –848 principals i 724 submesures operatives– per executar en aquesta legislatura. En roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha explicat que el pla consta de cinc eixos: 'Per un país just, amb bon govern i referent democràtic al món’; 'Per un país de drets, d’igualtat d’oportunitats i de benestar;' 'Per un país basat en una economia del coneixement, digital i emprenedora;' 'Per un país verd, equilibrat i connectat’, i 'Per un país feminista fonamentat en la garantia dels drets humans’.

Plaja ha destacat que el pla incorpora les mesures de l’acord de govern entre ERC i Junts, i l’acord d’investidura entre ERC i la CUP, i que per primera vegada s’ha inclòs un sistema de rendició de comptes amb una sèrie d’indicadors per poder seguir i avaluar el desenvolupament i la implementació del pla.

Recuperar els 3.000 habitatges de la SAREB a Catalunya i els immobles de les entitats financeres

El Govern preveu recuperar els 3.000 habitatges de la SAREB a Catalunya i els immobles propietat de les entitats financeres, segons consta en el pla aprovat aquest dimarts al Consell Executiu. Aquesta és una de les mesures proposades per augmentar el parc d'habitatge de lloguer social amb un mínim de 5.000 habitatges a l'any. Una altra de les propostes és reforçar el tanteig i retracte per aconseguir 500 immobles l'any, incorporar al parc d'habitatge públic els béns procedents de les herències intestades o impulsar un programa específic de promoció de l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús. Per altra banda, l'Executiu vol aprovar el Pla Territorial Sectorial per tenir el 15% del parc destinat a polítiques socials en vint anys. Així mateix, preveu estimular les entitats financeres, filials immobiliàries i fons d'inversió a implicar-se "més activament" a la cessió d'habitatges destinats a lloguer social, ampliant el parc públic amb més compres d'habitatges en mans d'aquestes entitats.

Potenciar les relacions bilaterals amb l'Estat espanyol

El Govern treballarà per potenciar les relacions bilaterals amb l'Estat espanyol. És un dels objectius fixats per l'executiu en el seu pla de Govern, aprovat aquest dimarts. Concretament, l'executiu de Pere Aragonès vol establir un calendari de reunions periòdiques de les comissions paritàries de relació bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat. També fixarà espais de relacions institucionals bilaterals multisectorials amb els executius del País Valencià, les Illes Balears i la Catalunya Nord, i amb governs, institucions i organismes internacionals.

Un altre dels objectius que consta al full de ruta és enfortir el bon govern i avançar cap a un govern obert. És en aquest marc que l'executiu vol promoure un projecte de llei electoral de Catalunya que reguli els aspectes que, dins del marc de la normativa bàsica estatal, afavoreixin la participació i la transparència en l'organització i el procediment dels processos electorals que són competència de la Generalitat de Catalunya.També es vol avançar en el desenvolupament de la votació electrònica per millorar la qualitat democràtica i facilitar la participació en la digitalització de diferents fases dels processos electorals.

5.000 milions d'euros més per a la sanitat pública

El pla de govern aprovat aquest dimarts pel Consell Executiu recull alguns dels objectius ja anunciats en les últimes setmanes i mesos, com ara destinar 5.000 milions d'euros addicionals a la sanitat pública en els propers cinc anys i invertir el 25% de tot el pressupost de Salut a l'atenció primària. En aquest punt, el Govern vol augmentar o com a mínim estabilitzar la plantilla actual als CAP, sumant el personal contractat per la pandèmia. En matèria educativa, el document es proposa avançar cap a la gratuïtat de l'etapa 0-3 i elaborar un nou currículum del batxillerat en clau competencial.

Entre altres pactes nacionals, el Govern planteja aprovar-ne un sobre salut i un altre específic sobre salut mental. L'executiu vol invertir 80 MEUR extres en el pressupost de la xarxa de salut mental i doblar el pressupost de Salut Pública durant la legislatura. També s'ha marcat com a repte assignar a tota la ciutadania un gestor de salut provinent dels equips d'atenció primària per acompanyar-la al llarg del procés assistencial. En matèria laboral, el pla inclou el desenvolupament d'un programa de retorn de professionals de la salut a l'estranger.

Pla en l'àmbit educatiu

En l'àmbit educatiu, el Govern aposta per establir diferents línies de subvenció i finançament per avançar cap a la gratuïtat progressiva del 0-3, especialment per a les famílies en situacions de pobresa o vulnerabilitat. També es proposa potenciar l'oferta dels instituts escola i augmentar les dotacions de personal per reduir ràtios. Pel que fa a l'FP, el pla de govern preveu el foment i la promoció d'aquest tipus de formació amb inversió i augment d'oferta de places. Es marca el repte d'assolir el 40% d'alumnes d'FP en la modalitat dual.

Pla de rescat social amb 700 milions per als més vulnerables

En matèria de drets socials, el gran compromís és la creació de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària, per integrar l'atenció sanitària de les persones que viuen en residències en els equips d'atenció primària. A més, el pla de govern recull el compromís d'implementar un pla de rescat social amb una inversió immediata de 700 milions per garantir els drets i la cohesió social, especialment en els grups més vulnerables. Encara en aquest capítol, el Govern es marca l'objectiu de crear una Estratègia Catalana per a la lluita contra la violència infantil i desplegar a tot Catalunya la unitat integrada d'abordatge dels abusos sexuals a infants.

Actualitzar el model de seguretat

El Departament d'Interior té entre els seus propòsits actualitzar el model de seguretat pública, potenciant la transparència i l'eficiència, la rendició de comptes i la coordinació dels cossos, de forma que sigui més pròxim i que garanteixi la no-discriminació. Així, es pretén incorporar nous elements de prevenció i mediació com a principal estratègia per a la resolució de conflictes en les actuacions policials, que garanteixin la menor lesivitat possible. Un altre dels punts és el que fa referència als desnonaments, on el Govern vol canviar el protocol en coordinació amb els estaments judicials.L'executiu també es proposa garantir i protegir el dret de manifestació, tot limitant la participació de la Generalitat en acusacions particulars contra manifestants en els casos on hi hagi lesions acreditades a agents.

tracking