SEGRE

En llibertat un dels tres condemnats pels atemptats de Barcelona i Cambrils

El condemnat Said Ben Iazza en una fotografia d'arxiu.

El condemnat Said Ben Iazza en una fotografia d'arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional ha acordat deixar en llibertat provisional un dels tres condemnats en la causa sobre els atemptats gihadistes del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils en haver complert quatre anys de presó preventiva, la meitat de la pena imposada, i estar la sentència recorreguda. Es tracta de Said Ben Iazza, condemnat a vuit anys de presó per col·laboració en organització terrorista en haver deixat la seua documentació i una furgoneta per comprar i transportar artefactes explosius.

En estar la sentència recorreguda davant de la Sala d’Apel·lacions de l’Audiència i haver complert la meitat de la condemna que li va ser imposada, el tribunal que va jutjar els fets ha acordat la seua posada en llibertat a petició de la seua defensa, segons una interlocutòria dictada aquest dimarts, avançada pel diari El País. El tribunal acorda, no obstant, una sèrie de mesures cautelars per a ell com la retenció del passaport, la prohibició de sortida del país sense autorització judicial o la fixació de domicili a Espanya amb l’obligació de comunicar qualsevol canvi de lloc de residència.

Juntament amb ell, el tribunal va condemnar a 53 anys de presó a Mohamed Houli, que va resultar ferit en l’explosió de la casa d’Alcanar (Tarragona) on els terroristes confeccionaven artefactes explosius, i a 46 anys de presó Driss Oukabir, qui va llogar la furgoneta amb què es va cometre l’atropellament massiu a Les Rambles. En el seu cas, no ha vençut el límit legal de la meitat de la pena que els va ser imposada, requisit que va establir l’Audiència el passat 29 de juny, de manera que seguiran en presó provisional.

Després de la sentència, defenses i acusacions van recórrer davant de l’esmentada instància superior de l’Audiència Nacional, entre elles diverses associacions de víctimes, que van sol·licitar que els dos condemnats per pertinença a organització terrorista siguin considerats també coautors dels delictes d’assassinat comesos pels seus companys de cèl·lula morts. Els atemptats de les Rambles i Cambrils (Tarragona) van causar 16 morts i 140 ferits.

La primera acció terrorista, perpetrada mitjançant un atropellament massiu amb una furgoneta, va tenir lloc el 17 d’agost de 2017, i la matinada de l’endemà cinc terroristes van atropellar diverses persones al passeig marítim de Cambrils i en van apunyalar d’altres. Els mossos els van abatre aquell mateix dia, mentre que l’autor del primer atac va ser abatut el dia 21.

tracking