SEGRE

POLÍTICA COMPROMISOS

El Govern preveu 5.000 milions més en Sanitat, el 25% per a la primària

Segons el pla per a aquesta legislatura, que es compromet a avançar cap a la gratuïtat de les guarderies || ERC i Junts segellen també l'aposta per la taula de diàleg

Aragonès, Puigneró i Vilagrà durant el Consell Executiu d’ahir.

Aragonès, Puigneró i Vilagrà durant el Consell Executiu d’ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Executiu va aprovar ahir el seu pla de govern amb les 1.500 mesures per tirar endavant en aquesta legislatura. Entre aquestes destaquen la previsió d’augmentar en 5.000 milions d’euros el pressupost de Sanitat durant els propers cinc anys, destinant un 25 per cent a l’atenció primària, avançar cap a la gratuïtat de l’educació de les guarderies o blindar la taula de diàleg.

El pla, que consta de cinc eixos principals i contempla els acords de legislatura i investidura entre Esquerra i Junts, i Esquerra i la CUP, respectivament, recull les prioritats del Govern per reforçar i ampliar l’estat del benestar. En matèria de Sanitat, amb la inversió de 5.000 milions d’euros, l’Executiu vol augmentar o com a mínim estabilitzar la plantilla pel que fa als CAP, sumant el personal contractat per la pandèmia. D’altra banda, preveu incrementar en 80 milions d’euros el pressupost de la xarxa de salut mental.

El pla matisa que la taula de diàleg es durà a terme “entre governs”, la qual cosa inclou només consellers

En matèria d’educació, aposta per establir diferents línies de subvenció i finançament per avançar cap a la gratuïtat progressiva de 0 a 3 anys. També es proposa potenciar l’oferta dels instituts escola i augmentar les dotacions de personal per reduir ràtios. En habitatge, pretén augmentar el parc social recuperant els 3.000 domicilis de la SAREB a Catalunya i els immobles propietat de les entitats financeres. Pel que respecta a la resolució del conflicte polític, aposta per l’impuls del procés de negociació “segons els estàndards democràtics internacionals i articulat a través d’una taula de negociació política entre els dos governs” i a partir del final de la repressió, l’amnistia dels represaliats i l’exercici del dret a l’autodeterminació. El matís de la taula “entre els dos governs” –en al·lusió al de la Generalitat i al de l’Estat– és significatiu, ja que precisament aquest assumpte va ser el detonant de l’última crisi entre JxCat i ERC. Aragonès va vetar els noms proposats per Junts al ser externs al Govern.

tracking