SEGRE

SUCCESSOS NATURALESA

La lava sembra la destrucció

Permeten tornar a veïns per recollir estris davant del lent avanç de la colada cap a l'oceà || Molt diluïts i sense perill, gasos emanats pel volcà canari arribaran demà a Catalunya

Els gasos i les cendres del volcà estan enfosquint el cel de l’illa canària de La Palma.

Els gasos i les cendres del volcà estan enfosquint el cel de l’illa canària de La Palma.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com si d’una Pompeia del segle XXI es tractés, gran part de la localitat de Todoque, a l’illa canària de La Palma, quedarà enterrada in aeternum després que ahir la lava que expulsa el volcà de Cumbre Vieja sepultés carrers i habitatges d’aquest nucli pertanyent al municipi de Los Llanos de Aridane.

Malgrat que la colada de lava va alentir encara més el seu avanç al llarg de la jornada, va continuar sense pausa cap a l’oceà, tot i que ara els experts dubten de si arribarà a entrar en contacte amb l’aigua. El volcà, que va tenir bastanta explosivitat durant la nit de dimarts i ahir a la matinada, va entrar després en una fase de “relativa estabilitat”.

A última hora del dia, amb una illa cada vegada més tapada per la cendra i els gasos tòxics emanats des de les entranyes del planeta, llengües de foc s’aixecaven des de l’interior de la muntanya fracturada.

Diverses desenes de curiosos observaven l’escena des d’un mirador pròxim, malgrat la recomanació de les autoritats d’evitar desplaçaments innecessaris per poder facilitar les tasques dels serveis d’emergències..

Així les coses, el volcà de La Palma continua escopint lava que segueix l’avanç destructiu. Unes 154 hectàrees han quedat arrasades i al voltant de 350 edificis han estat engolits per la colada. La zona més malparada per l’erupció és Todoque, que fins ara allotjava 1.200 habitants.

El Govern canari promet adquirir 73 habitatges buits per reallotjar afectats

Amb part del poble ja destruït i davant del lent avanç de la lava, les autoritats van permetre als veïns que encara conserven casa seua tornar-hi per recollir pertinences. L’hora límit per entrar a la localitat eren les nou de la nit. També durant tot el dia treballadors de les explotacions plataneres properes van estar recollint fruita per intentar salvar la collita abans que la lava acabi amb els camps en els quals es conrea. D’altra banda, la xifra de persones desallotjades és de 6.000. Algunes estan amb familiars i amics, altres en instal·lacions militars i també n’hi ha en hotels.

El Govern canari es va comprometre a adquirir setanta-tres habitatges buits per reinstal·lar les famílies que hagin perdut les seues llars. I és que a la destrucció provocada per la lava cal afegir que és molt probable que no es pugui tornar a construir sobre el terreny arrasat pel volcà, tenint en compte que no suportaria el pes de grans construccions. En paral·lel, la Sareb i la patronal de la banca van anunciar que cediran habitatges als afectats “gratuïtament i mentre faci falta”.

D’altra banda, els experts estimen que el volcà escup fins a 11.500 tones diàries de diòxid de sofre. Aemet preveu que el núvol del volcà arribi a les illes de Tenerife, El Hierro i La Gomera al llarg d’avui dijous i estudia la possibilitat que es precipiti pluja àcida. Segons s’extreu dels models de Copernicus, que és el sistema comunitari de satèl·lits, el diòxid de sofre emès pel volcà palmer arribarà divendres a cobrir bona part d’Espanya, Portugal, gairebé tot el Marroc i Tunísia i les costes mediterrànies de França, Itàlia, Algèria i Líbia. Ara bé, aquest fenomen tindrà “repercussions molt reduïdes”.

D’altra banda, els reis estaran avui a la zona afectada per interessar-se per la situació i agrair la tasca dels serveis d’emergència davant d’aquesta catàstrofe natural.

Els gasos i les cendres del volcà estan enfosquint el cel de l’illa canària de La Palma.

Els gasos i les cendres del volcà estan enfosquint el cel de l’illa canària de La Palma.EUROPA PRESS

tracking