SEGRE

CANÀRIES DESASTRE NATURAL

Augmenta l'activitat explosiva del volcà de La Palma i obliga a desallotjar tres barris més

L'erupció compta amb una nova boca i l'emissió de gasos i cendra s'ha incrementat || Pedro Sánchez anuncia que el Consell de Ministres estudiarà declarar dimarts l'illa com a zona catastròfica

El volcà de Cumbre Vieja es troba en una fase explosiva extrema i s’ha obert una nova boca d’erupció.

El volcà de Cumbre Vieja es troba en una fase explosiva extrema i s’ha obert una nova boca d’erupció.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El volcà de Cumbre Vieja de l’illa canària de La Palma, que va entrar en erupció diumenge passat, va experimentar ahir una intensificació del fenomen explosiu que va portar les autoritats a evacuar els veïns dels barris de Tajuya i Tacande de Abajo i Tacande de Arriba –els que encara no havien estat evacuats– a causa que es va obrir una nova boca eruptiva.

Només uns minuts abans s’havia decretat en aquests tres nuclis de població d’El Paso, els més propers a l’erupció fora del perímetre evacuat en dies previs, un confinament domiciliari, ja que, segons va informar el 112 de les Canàries, la intensificació de l’explosivitat també ha incrementat l’expulsió de material piroclàstic i l’expulsió de cendra.

La cendra que cau sense parar sobre La Palma ha obligat a cancel·lar vols i ja ha arribat a La Gomera

El núvol de residus, que ja ha arribat a altres illes canàries com la Gomera, ha obligat companyies aèries com Iberia, Binter i Canaryfly a suspendre tots els vols amb La Palma. Vueling també va cancel·lar un avió que havia de sortir aquest dissabte des de Barcelona cap a l’illa.

Els residents d’aquesta zona van ser traslladats al camp de futbol, on ja havien portat alguns dels 6.000 evacuats en els dies anteriors, molts dels quals han perdut la casa, records i negocis. I és que la lava que emergeix de les entranyes de la terra des de fa gairebé una setmana havia devorat fins ahir a la tarda més de 200 hectàrees de terreny, 420 habitatges i 15 quilòmetres de carreteres en el seu camí a l’oceà, cap al qual avancen molt lentament. La colada que s’havia paralitzat dijous va tornar a activar-se a causa de les explosions del volcà i va començar a expandir-se també a l’ample.

Per la seua banda, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que al Consell de Ministres de dimarts vinent es declararà La Palma com a zona catastròfica i va afirmar que treballa, amb les autoritats locals, en un pla especial per reconstruir l’illa afectada per l’erupció volcànica.

Les mesures consistiran a facilitar habitatges a aquelles persones que han perdut la seua residència habitual a causa de la lava del volcà, ajudar que puguin adquirir les pertinences necessàries que hagin perdut, garantir el regadiu o reprendre el transport.

Així mateix, va anunciar la intenció de celebrar a l’illa la pròxima conferència de presidents, prevista per al proper mes de desembre. Per la seua banda, el president del Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres, va anunciar que el seu Executiu ha començat a realitzar modificacions pressupostàries per llançar un primer paquet d’ajuts per import de tretze milions d’euros per als damnificats, que ja han començat a reclamar al Consorci de Compensació.

La cendra afecta negativament els cultius que resisteixen a l’àrea

La lava que surt del nou volcà de La Palma ha fet desaparèixer molts cultius i a aquests danys s’uneixen ara els que provocarà la cendra, ja que tapa la llum del sol i, amb això, disminueix la possibilitat que les plantes produeixin la fotosíntesi i, per tant, creixin.

A la zona que s’ha vist més afectada per l’erupció, els cultius que predominen són vinya, patata, panís i plàtan. La cendra perjudicarà tant els productes que són a l’aire lliure com els cultius sota hivernacle. Per això, durant les últimes hores, molts dels agricultors de la zona s’han escarrassat per collir els fruits dels quals molts temen que sigui la seua última collita.

El volcà de Cumbre Vieja es troba en una fase explosiva extrema i s’ha obert una nova boca d’erupció.

El volcà de Cumbre Vieja es troba en una fase explosiva extrema i s’ha obert una nova boca d’erupció.EFE

tracking