SEGRE

CANÀRIES CATÀSTROFE NATURAL

El volcà de La Palma, enfuriat

El con volcànic pateix un ensorrament parcial i genera una nova colada que es dirigeix a l'oceà de manera fluida || Aglomeracions al port per intentar sortir de l'illa en ferri

El volcà va entrar divendres en una fase explosiva, que ha generat la ruptura parcial del con volcànic i més expulsions.

El volcà va entrar divendres en una fase explosiva, que ha generat la ruptura parcial del con volcànic i més expulsions.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El volcà de la Cumbre Vieja de l’illa canària de La Palma, que va entrar en erupció fa avui una setmana, no ha deixat de rugir i explotar durant les últimes hores. De fet, a causa d’aquesta nova fase explosiva que es va iniciar dijous a la nit, el con central del volcà es va trencar parcialment ahir i va provocar una nova colada de lava més fluida que baixava pel pendent a la recerca del mar seguint la línia de la qual ja va fluir fins al barri gairebé sepultat de Todoque.

“Ahir a la nit, a la cara nord-oest del cràter es van obrir dos boques, que ara s’han fos en una de sola. I està fluint una nova colada que s’ha anat distribuint per sobre de l’anterior, amb final al barri de Todoque”, va informar el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende. L’expert també va voler generar tranquil·litat respecte a aquesta nova fase, que manté en suspens els habitants de la zona, i va assegurar que “som davant d’una erupció típica de les Canàries i no és estrany que en aquest tipus d’erupcions es fracturi el con del volcà. No ha tingut cap incidència”.

I és que la nova crisi del volcà ha tornat la por d’una població que intentava recuperar-se de la destrucció de 460 habitatges i prop de 210 hectàrees de terreny, segons les dades del satèl·lit del programa Copernicus de la Unió Europea.

Paral·lelament, el tancament de l’aeroport de l’illa, que es manté inactiu a causa de l’afectació que està tenint la cendra que emana del cim, va generar aglomeracions al port.

Centenars de persones es van reunir al moll de Santa Cruz de la Palma per agafar un ferri cap a Tenerife, però hi ha un veritable col·lapse en la venda de bitllets de les navilieres i no tothom pot optar per aquesta opció. De fet, a causa de l’acumulació de residus les autoritats han demanat a la població que evitin realitzar activitats a l’exterior i que si ho fan es cobreixin amb mascaretes FFP2 i ulleres protectores, ja que la cendra és un material que pot generar molts problemes d’irritació a les vies respiratòries si s’inhala i als ulls.

El volcà es troba des de divendres en una fase explosiva que genera por entre la població

De moment, l’activitat volcànica ha obligat a desallotjar més de 6.000 persones, les últimes divendres. La desolació d’aquests veïns, molts dels quals han perdut els seus habitatges, els records, els negocis o els cultius, ha generat una onada de solidaritat des de tots els punts de la Península, amb desenes de voluntaris que han posat fil a l’agulla per fer arribar a aquestes persones des de menjar fins a cotxets de nadó. El cabildo canari va agrair tot l’esforç i va assegurar que la millor manera d’ajudar per ara és fent aportacions econòmiques.

Investiguen l’afectació en l’ecosistema marí de l’illa

El vaixell oceanogràfic Ramón Margalef de l’Instituto Espanyol Oceanogràfic, que pertany al Consell Superior d’Investigacions Científiques, va arribar ahir a l’illa de La Palma per estudiar els efectes de l’erupció volcànica que va començar diumenge passat a l’ecosistema marí.

Segons va informar el ministeri de Ciència, el personal científic del vaixell realitzarà un complet estudi geomorfològic del sòl marí davant de la possible existència de focus d’emissió sota el mar. D’una banda, estudiaran els processos biològics associats a l’arribada massiva de cendres volcàniques al mar, així com la possibilitat de l’arribada de la lava a l’oceà, i recolliran mostres del fons marí, d’aigua i d’organismes per comptar amb una imatge completa del funcionament del sistema volcànic.

D’altra banda, s’estudiarà la possible existència de focus d’emissió de lava o gasos sota l’aigua.

tracking