SEGRE

CATÀSTROFE NATURAL

La lava entra de nou a Todoque i enderroca l'església i el centre de salut

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova colada de lava que emergeix d’un dels focus d’emissió de l’erupció volcànica que va començar diumenge passat ha entrat de forma agressiva en el nucli de Todoque i ha enderrocat, entre altres immobles, l’església, el consultori mèdic i l’associació de veïns.

Fonts de l’Ajuntament de Los Llanos de Aridane han confirmat a Efe que es tracta de la segona colada que discorre per sobre de la primera que va emergir del volcà i que ja havia ocasionat nombrosos danys en aquest nucli poblacional.

La irrupció de la lava va arribar en el moment en què alguns veïns es trobaven recollint dels seus habitatges alguns estris pel que van haver de sortir amb rapidesa de la zona.

El president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, ha assenyalat en el balanç que ha realitzat dels set dies de l’erupció que la lava ha arrasat amb una de les senyes d’identitat del municipi de Los Llanos de Aridane.

El barri de Todoque, en el que residien unes 1.200 persones, va ser un dels primers afectats per l’erupció volcànica ja que una llengua de lava el va travessar i va acabar amb gran part dels habitatges.

Entre els immobles que havien aguantat aquest primer envesteix es trobava l’església, de l’interior de la qual el rector havia tret totes les imatges per posar-les fora de perill.

Segons ha explicat el president del Cabildo, la lava ha tornat a fer la seua aparició de forma agressiva al barri i s’ha emportat "senyes d’identitat" del municipi.

Zapata ha expressat "l’enorme orgull" per la unitat dels habitants de La Palma i per l’allau d’afecte que han rebut durant aquesta setmana.

"No podem sentir-nos més acompanyats i estimats", ha dit el president insular, que ha recordat que entre les mostres rebudes es troba la del Papa Francisco, així com alcaldes de tot Espanya i presidents autonòmics.

Ha afegit que totes les administracions estan treballant "colze a colze" per donar resposta als danys ocasionats pel volcà i ha assegurat les persones afectades que "no deixarem ni un sol minut de treballar per ells".

"Treballarem junts en els propers mesos i anys" ha prosseguit el president insular que ha assenyalat que després d’assolir el primer objectiu que no es perdés ni una vida humana, ara toca resoldre l’emergència habitacional que ha deixat aquesta erupció volcànica.

Ha recordat que més d’1.000 persones treballen sobre el terreny per garantir la vida de les persones, entre ells el Cecopin del Cabildo, i ha destacat que 37 persones amb problemes de mobilitat que es trobaven en l’aquarterament d’El Fuerte han estat traslladades a centres sociosanitaris de l’illa com el centre La Dehesa o l’Hospital de Los Dolores.

"A les 6.000 persones evacuades, mai no les deixarem soles. Entre tots demostrarem que som més forts que el volcà" ha dit Sabata, que ha valorat la feina realitzada per totes les àrees de la corporació insular.

La lava entra de nou a Todoque i enderroca l'església i el centre de salut

La lava entra de nou a Todoque i enderroca l'església i el centre de salutEFE/ Miguel Calero

tracking