SEGRE

PANORAMA

Marlaska evita valorar la posada en llibertat i el PP creu que l'ha consentit

El PSOE recorda que Puigdemont va “fugir” d'Espanya quan encara governava Rajoy || Els populars repliquen al dirigent juntaire: “El ridícul l'està fent ell”

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ahir a Màlaga.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ahir a Màlaga.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La posada en llibertat divendres de Carles Puigdemont es va convertir ahir en una arma llancívola entre el Govern de Pedro Sánchez i el PP. Mentre que Moncloa i el PSOE van demanar respecte per les decisions dels tribunals, els populars van censurar l’Executiu i van defensar que “va consentir” que l’ara eurodiputat de JxCat abandonés la presó de Sàsser en la qual havia estat internat dijous a la nit.

D’aquesta forma, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va coincidir a Màlaga amb la seua homòloga italiana, amb qui va mantenir una xarrada de diversos minuts, va dir que la decisió d’alliberar Puigdemont va ser estrictament judicial.

“Són els tribunals europeus els que han de resoldre l’assumpte de l’extradició i mai ens pronunciem sobre procediments judicials en curs”, va manifestar el ministre. En la mateixa línia, Santos Cerdán, secretari d’Organització del PSOE, va mostrar “respecte absolut” per les resolucions judicials i va dir que els socialistes “acaten” l’ordre del tribunal sard que va decretar la sortida en llibertat de Puigdemont.

Des de les files del PSOE també van subratllar que va ser durant el Govern de Mariano Rajoy quan “es va escapar” d’Espanya l’ara eurodiputat de JxCat.

Tanmateix, el secretari general dels populars, Teodoro García-Egea, va aventurar la possibilitat que el Gabinet de Pedro Sánchez hauria pogut “consentir o afavorir” la posada en llibertat de Puigdemont. En aquest sentit, va desafiar La Moncloa a “demostrar” que va fer tot el possible per mantenir-lo entre reixes.

També arran d’això, José Luis Martínez Almeida, alcalde de Madrid i portaveu del PP, va etzibar a Puigdemont que l’únic que fa el “ridícul pel món” és ell, després que l’eurodiputat digués divendres després de ser alliberat que Espanya no es cansava de fer el “ridícul”. “L’únic lloc en el qual s’ha d’asseure Puigdemont és al banc dels acusats”, va afegir García-Egea.

Cs insta Moncloa que es comprometi a no indultar Puigdemont en cas que sigui condemnat per l’1-O

En sintonia amb els populars, el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, va instar el Govern espanyol, com ho va fer divendres la presidenta del partit, Inés Arrimadas, a “deixar treballar” els tribunals. A més, va insistir que Sánchez ha de comprometre’s a no indultar Puigdemont en cas que sigui extradit i després condemnat pel Tribunal Suprem per l’1-O.

Breus

"No ho entenc". El president aragonès, Javier Lambán, va confessar ahir “no entendre” què passa amb la situació jurídica de Puigdemont a Europa. “Per als que no som experts, és bastant complicat entendre-ho”, va reconèixer, i va afegir que “semblava raonable” que Itàlia entregués aquest “pròfug” a Espanya.

"El més capaç". Felipe González, expresident espanyol, va afirmar ahir que Carles Puigdemont és “el més capaç” per fer el ridícul.

Alleujament a Roma. El govern italià va assegurar sentir-se “alleujat” després de la decisió d’un tribunal sard de deixar en llibertat Puigdemont, segons va publicar el diari italià Repubblica ahir.

Alay insisteix que La Moncloa sabia que tindria lloc la detenció

Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de Carles Puigdemont, va assegurar ahir que té la “sospita” que “algun membre” del Govern espanyol tenia coneixement que Carles Puigdemont seria detingut tot just trepitjar territori italià.

Al ser preguntat durant una entrevista a Catalunya Ràdio sobre si creia que Moncloa estava al corrent dels plans dels agents transalpins per arrestar l’ara eurodiputat juntaire, Alay va replicar que la “intuïció” el porta a pensar que sí. Això no obstant, tampoc va descartar que es tractés d’una maniobra del Tribunal Suprem, a l’entendre els magistrats que la Justícia italiana seria “més pròxima a la seua manera de pensar” que no la d’Alemanya, Escòcia o Bèlgica.

La versió que ha donat La Moncloa fins ara és que va tenir coneixement que la detenció de Puigdemont es produiria tan sols mitja hora abans que el seu vol aterrés a l’Alguer.

Junqueras i Rufián defensen la taula de diàleg malgrat l’arrest

El president d’ERC, Oriol Junqueras, i el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, van defensar la via del diàleg amb el Govern espanyol per resoldre el conflicte català malgrat la detenció de Carles Puigdemont a l’Alguer per ordre del Tribunal Suprem.

Així doncs, Junqueras, que va ser indultat a començaments d’estiu per La Moncloa després de passar uns tres anys i mig entre reixes per l’1-O, va manifestar que cal treballar d’una forma “franca i clara” a la taula de diàleg amb els socialistes i Unides Podem.

En la mateixa línia, Rufián va admetre que, després de l’arrest de Puigdemont, va veure “en perill” la taula de diàleg. Tanmateix, va apostar per tirar-la endavant perquè “no hi ha alternativa a aturar la repressió mitjançant el diàleg, la negociació, la política”. Igualment, va avisar PSOE i Podem que, si el diàleg fracassa, PP i Vox arribaran al Govern espanyol.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ahir a Màlaga.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ahir a Màlaga.EUROPA PRESS

tracking