SEGRE

COMICIS NEGOCIACIONS

Socialdemòcrates confien en el suport dels verds i els liberals per governar Alemanya

Encara que els ajustats resultats llancen Scholz i el conservador Laschet en la cursa per succeir Merkel || Les negociacions s'auguren dures amb la previsió de tenir un executiu abans de Nadal

El socialdemòcrata Olaf Scholz, guanyador dels comicis, ja ha iniciat contactes amb verds i liberals.

El socialdemòcrata Olaf Scholz, guanyador dels comicis, ja ha iniciat contactes amb verds i liberals.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajustats resultats que van oferir els comicis alemanys de diumenge, els primers en setze anys sense la presència d’Angela Merkel, deixen un panorama en el qual el nou govern serà probablement un tripartit que aspiren a presidir tant el candidat socialdemòcrata, Olaf Scholz, com el seu rival conservador, Armin Laschet.

Encara que el Partit Socialdemòcrata (SPD) formarà el grup parlamentari més fort, el líder la Unió Cristianodemòcrata (CDU) s’ha mostrat també disposat a formar govern en el que ell ha anomenat una “coalició de futur” amb els Verds i el Partit Liberal (FDP), també socis potencials de Scholz.

Berlín vota en un referèndum a favor d’expropiar les grans empreses immobiliàries

En principi, tot apunta que la fórmula amb més futur és l’anomenada “semàfor”, amb el roig socialdemòcrata, el verd ecologista i el groc liberal. Però no tot està escrit i menys després que el cap dels liberals, Christian Lindner, abans i després de les eleccions, digués que té les grans coincidències programàtiques amb la CDU, mentre que els Verds tenen més punts de contacte amb l’SPD.

Scholz reclama per a ell el dret a formar govern, després d’haver aconseguit millorar en cinc punts el resultat de la seua agrupació a les eleccions de fa quatre anys, mentre que el bloc conservador, format per la CDU i la Unió Socialcristiana (CSU) bavaresa, va tenir el pitjor resultat des del 1949.

Laschet, per la seua part, assegura que cap dels dos grans partits no té un mandat “clar” per formar govern, per la qual cosa de moment no llançarà la tovallola, malgrat que la part més conservadora i crítica de la seua formació ja ha demanat la seua dimissió per la catàstrofe electoral.

Els primers moviments a la vista en aquest nou tauler polític es van començar a observar ahir per part de l’SPC, que va anunciar que havia obert converses tant amb els Verds com l’FDP per intentar forma la coalició “semàfor”.

L’aspiració de Scholz, i també la de Laschet, que encara no ha mogut fitxa, és que Alemanya tingui un govern tripartit abans de Nadal. El que sí que ha quedat clar és que tots han optat per donar l’esquena a la ultradreta.

En un altre ordre de coses, els votants de la ciutat de Berlín, a més de les eleccions, també van haver de votar diumenge en un referèndum a favor d’aprovar una iniciativa electoral que exigeixi l’expropiació de les grans empreses immobiliàries i comercials i que una nova empresa d’habitatge públic gestioni els lloguers.

tracking