SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Nicolas Sarkozy, condemnat per finançament irregular

A la campanya de les presidencials franceses del 2012 || Segona sentència contra l'expresident des que va abandonar el càrrec

Nicolas Sarkozy.

Nicolas Sarkozy.PP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident francès Nicolas Sarkozy va ser condemnat ahir a un any de presó per haver finançat de manera irregular la seua campanya de les eleccions presidencials gal·les del 2012. Així ho va dictaminar un tribunal, que va indicar que el dirigent conservador, que dimecres va visitar Espanya per donar suport al líder dels populars, Pablo Casado, haurà de complir la seua pena “sota règim de vigilància electrònica”. Segons la sentència, Sarkozy “va ometre voluntàriament l’exercici d’un control sobre les despeses” de la campanya.

L’expresident coneixia “l’import legal del límit de despesa” i “va ser advertit per escrit del risc de superar-lo”. Davant d’aquesta eventualitat, va fer servir un sistema de doble comptabilitat per emmascarar l’excés de despesa a la campanya.

D’aquesta forma, la despesa addicional no l’assumia l’equip de campanya de Sarkozy, sinó una agència que emetia factures falses per prestacions que mai no es van arribar a produir.

Així va aconseguir el llavors líder de la Unió per un Moviment Popular gastar 41,8 milions d’euros a la campanya, malgrat que el límit legalment establert era de 22,5 milions..

Thierry Herzog, advocat de Sarkozy, va avançar, tot just conèixer-se la sentència, que presentarà un recurs d’apel·lació. “El president Sarkozy, amb qui he parlat per telèfon, m’ha demanat que apel·li, la qual cosa faré immediatament”, va manifestar el lletrat.

Amb tot, aquesta és la segona condemna contra el que va ser president de França entre 2007 i 2012. Al març, també va ser sentenciat a tres anys de presó, dos dels quals exempts de compliment, per corrupció i tràfic d’influències, a l’haver provat d’obtenir informacions processals confidencials d’un magistrat a qui va prometre ajudar en un ascens. No obstant, l’execució d’aquesta sentència es troba suspesa, també a l’espera que es resolguin els recursos. Sarkozy, després d’aquestes dos resolucions en contra seu, s’ha convertit en el primer president gal a ser condemnat a penes de presó.

tracking