SEGRE

ESGLÉSIA ESCÀNDOL

Pederàstia a l'església catòlica francesa: 330.000 casos en 70 anys

Uns 216.000, en mans de capellans o religiosos; la resta, de laics || La Conferència Episcopal de França demana “perdó” i el papa diu que sent “dolor”

El papa va expressar el seu dolor per l’informe francès sobre abusos.

El papa va expressar el seu dolor per l’informe francès sobre abusos.EFE/EPA/VATICAN MEDIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 216.000 persones han patit abusos sexuals per part de capellans o religiosos a França des del 1950, segons les conclusions de la Comissió Independent sobre Abús Sexual a l’Església Francesa (Ciase), creada el 2018 a petició de l’episcopat i dels instituts religiosos després de diversos escàndols. Si s’hi sumen els abusos provocats per laics que treballen en mitjans religiosos, catequesis o centres educatius catòlics, el nombre s’eleva als 330.000, segons va revelar el president d’aquesta comissió, Jean-Marc Sauvé.

Segons va informar la premsa francesa, diumenge passat, Jean-Marc Sauvé ja havia revelat que l’informe havia permès estimar entre 2.900 i 3.200 el nombre de clergues i religiosos que han comès abusos sexuals contra menors des del 1950.

Es tractaria d’un percentatge d’incidència d’entre el 2,5 i el 2,8%, inferior a altres països on s’han fet estudis similars, com Alemanya (4,4%), els Estats Units (4,8%), Austràlia (7%) o Irlanda (7,5%).

El 56% de les agressions i actes pedòfils identificats es van produir entre el 1950 i el 1969, mentre que als anys setanta i vuitanta hi va haver una reducció (22%) i, a partir d’aquell moment, una estabilització (22%). Aquesta tendència es deu a la disminució del nombre de clergues en aquells anys i l’assistència de públic a àmbits religiosos, però “el problema no està resolt”, segons Sauvé.

El president de la Conferència Episcopal Francesa i arquebisbe de Reims, Éric de Moulins-Beaufort, va qualificar la dada d’“aclaparadora” ja que “va més enllà” del que haurien pogut imaginar.

A les víctimes de tals actes per part de sacerdots, religiosos i religioses o altres persones de l’Església, el president dels bisbes francesos els va demanar “perdó” i va dir que sent “vergonya” pel que ha succeït. Així mateix, els va assegurar la seua “determinació d’actuar” amb ells perquè la negativa a veure, la negativa a escoltar, el desig d’ocultar els fets, la renuència a denunciar-los públicament desapareguin de les actituds de les autoritats eclesials, sacerdots i agents de pastoral”.

El papa Francesc va expressar “dolor” pel resultat de l’informe i va assegurar que resa pels catòlics francesos i “especialment per les víctimes”, perquè Déu “els doni consol i els reconforti i que amb la justícia arribi el miracle de la curació”, segons va informar la Santa Seu.

Les dades, procedents de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, no aportaven nombre de víctimes, ni llocs, ni anys en què es van cometre els abusos.

Encara que es desconeixen les denúncies rebudes a les oficines d’atenció a les víctimes obertes a les diòcesis des del 2019, aquestes han continuat.

tracking