SEGRE

ECONOMIA FISCALITAT

Aplicaran un impost mínim del 15 per cent a les multinacionals on tinguin la seu

Un total de 136 països s'adhereixen a aquest històric pacte pel qual s'aconseguiran 150.000 milions de dòlars addicionals a tot el món || El nou marc fiscal ha estat propiciat per l'OCDE

El secretari general de l’OCDE, Mathias Cormann, en una imatge d’arxiu.

El secretari general de l’OCDE, Mathias Cormann, en una imatge d’arxiu.EFE/EPA/IAN LANGSDON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions sobre un nou marc fiscal global per a les multinacionals van arribar ahir a un acord que inclou un impost de societats mínim del 15 per cent als països en els quals les companyies tinguin la seu, va anunciar l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

L’acord assolit implica 136 països i jurisdiccions que inclouen més del 90 per cent del PIB mundial sobre els 140 que participen en les negociacions, va assenyalar l’OCDE, coordinadora del procés, en un comunicat.

L’acord estableix un impost de societats a les multinacionals a tot el món mínim del 15%

Tres països europeus que tenen una baixa fiscalitat per a les empreses (Irlanda, Hongria i Estònia) es van afegir a l’acord polític acordat el juliol passat, encara que el Pakistan va decidir sortir-ne.L’acord pactat suposa la redistribució d’uns 125.000 milions de dòlars anuals procedents dels beneficis entre aproximadament un centenar de multinacionals i empreses molt rendibles.

La reunió virtual celebrada ahir entre els 140 països i territoris que integren l’anomenat “marc inclusiu” formava part del procés per avançar cap a la creació, per primera vegada, d’un mecanisme perquè les grans empreses paguin impostos pels beneficis que generen en cada Estat o territori, així com una fiscalitat mínima per als impostos de societats.

L’acord es basa en dos pilars les línies generals dels quals es van traçar en el consens de 130 països assolit el passat 1 de juliol.

El pilar 1 fixa el volum del benefici residual de les empreses (el que queda després que el país on hi hagi la seu s’hagi quedat amb l’impost corresponent al 10 per cent de la rendibilitat), que es repartirà entre els països on operen les companyies.

La xifra acordada ahir va ser del 25 per cent d’aquest benefici residual, després que fins ara s’estigués discutint entre un rang d’entre el 20 i el 30 per cent.

Això es refereix a grans empreses amb una facturació mundial superior als 20.000 milions d’euros i una rendibilitat superior al 10

per cent

, i el repartiment de beneficis es realitzaria entre els països on cada companyia té ingressos superiors a un milió d’euros (250.00 en petits estats).

El pilar 2 estableix ara un impost de societats mínim del 15 per cent. En la seua anterior formulació, es preveia “almenys el 15 per cent”, la qual cosa s’interpreta com una flexibilització per atreure els països més remisos, com els tres europeus.

D’altra banda, a més de la sortida del Pakistan, continuen sense afegir-se a l’actual consens tres països més que ja estaven fora: Nigèria, Kènia i Sri Lanka, de manera que un total de 136 països i jurisdiccions donen suport a aquesta iniciativa.

Aquest acord serà àmpliament discutit a la cimera del G20, que se celebrarà a Roma, els propers dies 30 i 31 d’octubre, on s’estudiaran els pròxims passos a fer perquè el pactat pugui aplicar-se ja des del proper any 2023.

Irlanda deixa de ser el paradís de les grans tecnològiquesLa suma d’Irlanda, Hongria i Estònia fa que ja l’acord tingui el suport de tots els països del G20 i de l’OCDE. El cas d’Irlanda és important ja que posa fi a la seua política de baixa fiscalitat que va introduir l’any 2003, gràcies a la qual havia aconseguit des d’aleshores atreure un gran nombre de multinacionals tecnològiques, financeres o farmacèutiques, entre les quals Pfizer, Intel, LinkedIn, Google, Facebook, IBM o Twitter.

tracking