SEGRE

POLÍTICA UNIÓ EUROPEA

Johnson veu inviable l'acord del Brexit que va firmar el 2020

Londres exigeix a la UE un nou protocol per a les dos Irlandes || Un informe del Parlament britànic conclou que la gestió de la Covid va ser “un fracàs històric”

Boris Johnson, en una imatge d’arxiu en la qual mostra el manifest conservador sobre el Brexit.

Boris Johnson, en una imatge d’arxiu en la qual mostra el manifest conservador sobre el Brexit.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern britànic va exigir ahir a la Unió Europea un “nou” protocol per a les dos Irlandes que reemplaci l’acordat fa menys d’un any perquè, afirma, “no funciona” i va ser redactat “molt de pressa”, la qual cosa representa un nou desafiament a Brussel·les, que avui presentarà una proposta per simplificar l’actual en un intent per convèncer Londres que compleixi amb el que es va pactar.

En concret, pel que fa a un dels assumptes més delicats, el protocol d’Irlanda del Nord, que es va redactar a petició del mateix govern de Johnson, que va sorgir després de la dimissió de l’anterior primera ministra, Theresa May, el juny del 2019. May va dimitir precisament perquè no volia firmar el protocol que sí que va exigir Johnson.

“Què li costa a la UE posar un nou protocol en marxa?”, va defensar ahir el ministre britànic per al Brexit, David Frost, en un discurs pronunciat a Lisboa en el qual va anunciar l’enviament d’un “nou text legal” als socis de la UE amb canvis en el règim per a Irlanda del Nord.

La nova proposta estableix un nou mecanisme de resolució de disputes, fora de la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i que “els béns anglesos puguin circular sense problema per tot el Regne Unit”, és a dir, que no existeixin controls duaners a Irlanda del Nord, ja que les regles del mercat únic de la UE no permeten que els béns d’un país extracomunitari entrin sense control en territori de la Unió. El vicepresident de la Comissió responsable de les relacions amb el Regne Unit, Maros Sefcovic, va deixar clar la setmana passada que la UE no renegociarà el protocol existent, però que sí que hi ha voluntat de trobar solucions que desbloquegin la situació.

D’altra banda, un informe lliurat pel Parlament britànic va definir la gestió de la Covid com “un dels més importants fracassos per a la salut pública que ha viscut el Regne Unit”. El document, de 150 pàgines i realitzat per diputats de tots els grups polítics, assegura que el confinament es va ordenar massa tard i també es va tardar a imposar mesures com la distància social, cosa que, assegura, “va costar moltes vides”.

tracking