SEGRE

CELEBRACIONS REIVINDICACIÓ

El sobiranisme clama contra el Tribunal de Comptes en la commemoració de Companys

Comparen la repressió contra el president afusellat amb la que pateixen actualment els líders del procés || Homenatge presidit per la consellera Vilagrà al Tarròs i diferents actes en municipis de Lleida

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va presidir l’ofrena de flors a Companys al Tarròs.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va presidir l’ofrena de flors a Companys al Tarròs.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La commemoració del 81 aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys es va convertir en un clam del sobiranisme contra la decisió del Tribunal de Comptes (TdC) d’embargar els béns a líders del procés. Aquest organisme va rebutjar dijous els avals de l’Executiu català per pagar les fiances d’excàrrecs del Govern als quals reclama 5,4 milions d’euros (vegeu el desglossament). Aquesta polèmica decisió es va citar en diferents actes de les institucions i els partits independentistes.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, on Companys va ser assassinat, que “els motius que van portar el feixisme a atacar les institucions catalanes continuen avui amb més atacs contra Catalunya”.

Va remarcar que Espanya ha exercit repressió en diferents moments i va posar com a exemple la recent decisió de Tribunal de Comptes.Per la seua part, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va remarcar que Espanya persevera a “no voler ser un Estat de ple dret” arran de la decisió del TdC i va criticar que no accepti avals “perfectament legals”. Va afegir que avui, igual que fa 81 anys, “la repressió continua viva”.El president d’ERC, Oriol Junqueras, va assegurar que tant ell com la seua família afrontaran “amb la mateixa dignitat i coratge” que va tenir a la presó la decisió del TdC.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, també va aprofitar la celebració per assegurar que “l’Estat espanyol continua amb la mateixa persistència i set de revenja buscant la mort civil d’un conjunt de persones”, fent menció a la decisió del tribunal.

En aquest mateix sentit es van manifestar líders del PDeCAT i la CUP i d’organitzacions independentistes com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.A Lleida, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va presidir l’acte de commemoració de l’aniversari de l’afusellament de Companys a la seua localitat natal, el Tarròs (Urgell). Va lamentar que després de 81 anys “alguns aspectes de la nostra realitat no han canviat tant com voldríem, continuem la lluita amb l’Estat espanyol perquè reconegui les nostres aspiracions com a poble sobirà i lliure, a les quals tenim tot el dret, i la repressió també continua”.

Va demanar que “la lluita política del president Companys, la seua trajectòria vital i el seu sacrifici final ens serveixin d’inspiració, de referent i de guia per projectar-nos i convertir-nos en una nació lliure”.

L’acte, que va reunir un centenar de persones, va comptar amb la intervenció del president de la Diputació, Joan Talarn; la secretària i portaveu d’ERC, Marta Vilalta; del president del consell de l’Urgell, Gerard Balcells; i del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé. Al matí, es va inaugurar una escultura en honor al president a la Seu d’Urgell en el marc d’un acte de justícia amb el president (vegeu el desglossament amb foto).

La ciutat de Lleida, Tàrrega, Bellpuig, Almacelles i Almenar van ser altres municipis que van acollir homenatges a Companys.

Junts i Esquerra dipositen els 5,4 milions d’euros per a les fiances

Junts i Esquerra van dipositar ahir els 5,4 milions d’euros que el Tribunal de Comptes exigia als líders del procés que investiga sota amenaça d’embargar els seus béns.

La formació de Carles Puigdemont va dipositar 3,3 milions, mentre que els republicans van cobrir els més de dos milions restants. Tanmateix, el pagament de les fiances va ser objecte de polèmica entre les dos formacions independentistes, sòcies en el Govern.

Així, ERC va dir que la seua aportació cobriria la fiança de tots els encausats del Govern de Puigdemont en el període 2016-2017.

Junts va dir que l’aval republicà només fa front a la responsabilitat que el TdC exigeix a Raül Romeva.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va presidir l’ofrena de flors a Companys al Tarròs.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va presidir l’ofrena de flors a Companys al Tarròs.LAIA PEDRÓS

tracking