SEGRE

Una jutgessa argentina dicta ordre de processament contra Martín Villa per la mort de diverses persones

Els fets van succeir entre 1976 i 1978, quan va formar part del Govern d’Adolfo Suárez i se li atribueixen delictes de genocidi i crims contra la humanitat

Una jutgessa argentina dicta ordre de processament contra Martín Villa per la mort de diverses persones

Una jutgessa argentina dicta ordre de processament contra Martín Villa per la mort de diverses personesEFE/Juanjo Martín

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jutgessa argentina María Servini ha dictat un acte de processament contra l’exministre del Interior Rodolfo Martín Vila per la mort de diverses persones entre 1976 i 1978 quan va formar part del Govern d’Adolfo Suárez, ha confirmat a Efe el portaveu d’una de les associacions promotores de la denominada "querella argentina".

Andoni Txasko, portaveu de l’Associació 3 de març, ha confirmat que la interlocutòria de la jutgessa, propera a les mil pàgines i a què ha tingut accés aquest col·lectiu, dicta el processament de l’exministre de l’UCD, després d’estudiar la querella de diverses associacions que no van aconseguir que s’admetés a tràmit a Espanya.

En la querella, aquests col·lectius atribueixen a Martín Villa delictes de genocidi i crims contra la humanitat per les cinc morts per trets de la policia en el desallotjament d’una assemblea de treballadors a Vitòria el 3 de març de 1976.

Així mateix li imputen sis morts entre 1976 i 1977, durant el seu mandat al capdavant d’Interior, i una altra a Pamplona en el San Fermín de 1978.

"Queda clara la postura i la determinació de la jutgessa en aquest sentit", afirma Andoni Txasko amb referència al processament, mentre ha mostrat la seua satisfacció per la interlocutòria. 

Els advocats de la plataforma estan estudiant el text judicial per determinar el seu abast i els passos a seguir, que donaran a conèixer la propera setmana.

Martín Vila va defensar la seua innocència el setembre de 2020 en una compareixença telemàtica davant Servini des del Consolat de l’Argentina a Madrid en la qual va assegurar que era "impossible que en la Transició hi hagués un genocidi".

tracking