SEGRE

SUCCESSOS REGNE UNIT

L'assassinat del diputat britànic David Amess, possible atac del terrorisme islàmic

La policia afirma que els primers indicis revelen “una potencial motivació lligada a l'extremisme islamista” || La ministra de l'Interior ordena revisar les mesures de protecció als parlamentaris

Cordó policial al lloc on el diputat conservador britànic David Amess va ser apunyalat.

Cordó policial al lloc on el diputat conservador britànic David Amess va ser apunyalat.EFE/EPA/ANDY RAIN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Metropolitana de Londres va anunciar divendres que l’assassinat del diputat conservador David Amess en una església de Leigh-on-Sea, al comtat d’Essex, “ha estat declarat com un incident terrorista”. “La investigació inicial ha revelat una possible motivació vinculada a l’extremisme islamista”, va avançar el coordinador nacional de vigilància contra el terrorisme, Dean Haydon.

La policia va interrogar ahir l’atacant, de 25 anys, britànic i d’ascendència somalí, que roman sota custòdia en una comissaria d’Essex. Les autoritats creuen que “va actuar sol”, i no busquen ningú més en relació amb l’incident, si bé les investigacions no han cessat.La ministra de l’Interior, Priti Patel, va ordenar ahir que es revisin les mesures de seguretat de tots els diputats. D’aquesta manera, la policia britànica va començar ahir una ronda de contactes amb els 650 càrrecs per avaluar les seues mesures de protecció.

La revisió es du a terme com a part de l’Operació Bridger, un pla de vigilància policial per vetllar per la seguretat dels membres del Parlament, iniciat després de l’assassinat de la diputada laborista Jo Cox el 2016.D’altra banda, el director de la secció antiterrorista de Noruega, Arne Christian Haugstoyl, va dir ahir que fa anys que tenien informació sobre l’home que dimecres passat va matar cinc persones a Kongsberg, i va considerar “improbable” que els actes “tinguessin rerefons polític”, després que el servei secret apuntés també al terrorisme.

França recorda el professor Paty en l’aniversari del seu assassinat

El Govern francès va commemorar ahir el primer aniversari de l’assassinat del professor d’història Samuel Paty, mort el 16 d’octubre del 2020 en mans d’un jove islamista en un incident que va tornar a despertar l’amenaça del terrorisme jihadista al país.

L’ajuntament de París va anunciar una plaça en nom seu, el ministeri d’Educació va inaugurar una placa commemorativa i el president de França, Emmanuel Macron, i el primer ministre, Jean Castex, es van reunir amb la família de la víctima. D’altra banda, escoles de tot França es van afegir a l’homenatge divendres.

Paty es va convertir en objectiu del seu assassí després d’ensenyar caricatures de Mahoma –la representació gràfica del qual està prohibida per l’Islam– durant una de les seues classes. L’assassí va morir pels trets de la Policia. La investigació continua oberta.

El rector de la Gran Mesquita de París, Chems-Eddine Hafiz, va traslladar divendres la “solidaritat” dels musulmans a França. “La comunitat està extremament afectada per la situació”, va dir, i també es va solidaritzar amb el professorat francès i la família de Paty.

Cordó policial al lloc on el diputat conservador britànic David Amess va ser apunyalat.

Cordó policial al lloc on el diputat conservador britànic David Amess va ser apunyalat.EFE/EPA/ANDY RAIN

tracking