SEGRE

BO CULTURAL

El bo cultural jove limitarà el consum de continguts culturals digitals

El bo cultural jove limitarà el consum de continguts culturals digitals

El bo cultural jove limitarà el consum de continguts culturals digitalsEFE/ Zipi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha dit avui que "toparà" (limitarà) la despesa en continguts culturals digitals del bo cultural i que la partida d’1.589 milions d’euros per a Cultura i Esports dels PGE 2022 s’ha dissenyat per "acompanyar l’ànsia col·lectiva de sortir amb molta força de la pandèmia".

Així ho ha manifestat Iceta durant la roda de premsa celebrada avui per desenvolupar la informació de la partida dels Pressupostos Generals de l’Estat 2022 que anirà destinada a la seua cartera, que inclou 364 milions d’euros provinents dels fons europeus de Recuperació i Resiliència.

"Estem veient unes ganes boges de la societat de recuperar el temps perdut i aquestes ganes s’estan expressant als sectors culturals i esportius; i hem fet uns pressupostos que puguin acompanyar aquesta ànsia col·lectiva de sortir amb molta força de la pandèmia", ha destacat Iceta.

Segons ha agregat, es tracta de la inversió" "més important que s’ha fet en Cultura i Esport des de 2009, "si no comptéssim amb els fons europeus". I d’aquesta inversió és el Bo Cultural Jove el que s’emporta la més gran de les partides: 210 milions.

En aquest sentit, Iceta ha recordat que encara no està definit, però sí que ha avançat que les despeses en cultura digital d’aquest bo estaran "topats", igual com fan França i Itàlia.

I respecte a la no-inclusió dels toros en aquest bo, el ministre ha justificat que "tampoc no entra el disseny, la moda, ni la gastronomia": "Hem decidit prioritzar (...) no perquè no considerem que no siguin expressions culturals, sinó perquè havíem de fixar unes prioritats".

"Estem començant ja a pensar en els continguts, en com farem que aquesta quantitat arribi a tots el joves, i com assegurar que s’utilitzen per a aquest consum cultural", ha apuntat.

A més, Iceta s’ha preguntat si caldria incloure les subscripcions a diaris.

Durant l’exposició de la partida de Cultura, ja coneguda des de la setmana passada, Iceta ha destacat l’increment en 7 milions en els recursos humans del Ministeri: "Sense personal no hi ha serveis i sense serveis no hi ha benestar per als ciutadans, i hem de créixer al cos d’arxivers i conservadors de l’Estat, s’incorporaran 500 empleats".

Per la seua part, el ministre ha remarcat la quantitat destinada al programa de Cinematografia, amb una dotació per a 2022 de 97 milions d’euros, 11 més que en els PGE 2021; i dins d’aquest programa la dotació per al Fons de Protecció a la Cinematografia tindrà un import de 70 milions d’euros, la mateixa quantitat que l’any passat.

"Volem que la gent torni a anar al cine (...) Espero tornar a veure cues|coles en els cines i aquest és el senyal que la societat espanyola exigeix més i entén més que es dediquin fons a la cultura", ha demanat el ministre.

Quant als programes de Museus i d’Exposicions, aquests tenen una dotació conjunta de 197 milions d’euros. S’incrementen aquí les dotacions del Museu Nacional del Prat i del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía per possibilitar la "completa reobertura" de les col·leccions permanents i la celebració de les exposicions temporals previstes per a l’any 2022 i finançar les seues inversions.

En aquest sentit, el Museu Nacional del Prat amb una partida de 9,7 milions augmenta en 7 respecte a 2021 el seu capítol d’inversions, afrontant un projecte extraordinari, les obres de rehabilitació i adequació museística del Saló de Regnes, última fase de la configuració del campus del Museu del Prado.

Per la seua part, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía incrementa en 4 milions d’euros la seua dotació per a l’adquisició d’obres d’art.

També s’incrementen en 11 milions d’euros les dotacions per finançar la Fundación Colección Thyssen Bornemisza, fundació pública sense ànim de lucre el final de la qual és la conservació, estudi, pública exposició i difusió de la Colección Thyssen Bornemisza, i en la qual també s’exhibeixen obres de la Colección Carmen Thyssen Bornemisza.

Durant la seua exposició el titular de Cultura ha assenyalat la partida del grup de programes de promoció cultural, que tindran una dotació de 58 milions d’euros, i destaquen aquí les dotacions per recuperar i intensificar la relació sociocultural de l’Estat amb la Ciutat de Barcelona com a capitalitat cultural (20 milions d’euros).

"Li hem dit a totes les companyies i centres que considerin a Espanya en el seu conjunt", ha matisat Iceta.

Així mateix, la Biblioteca Nacional d’Espanya comptarà amb una partida d’1,2 milions d’euros.

Respecte als 364 milions d’euros dels fons europeus, el ministre ha destacat els 75 milions que es destinaran a recuperar les competències digitals de l’ocupació al sector cultural, els 51 milions per a la recuperació del patrimoni cultural, els 10 milions per a projectes culturals en àrees no urbanes i els 25 milions per a programes d’acceleració d’empreses emergents en col·laboració amb les comunitats autònomes.

tracking