SEGRE

EUSKADI FINAL D?ETA

Otegi reconeix que el patiment causat per ETA “no s'hauria d'haver produït mai”

Declaració solemne de Bildu, deu anys després de l'anunci de la dissolució de la banda terrorista || Urkullu destaca el pas que han fet els abertzales però lamenta que no parlin de la violència

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi (d), i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, ahir a Sant Sebastià.

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi (d), i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, ahir a Sant Sebastià.EFE/JAVIER ETXEZARRETA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, van mostrar ahir “pena i dolor pel sofriment patit” per les víctimes d’ETA, que “no s’hauria d’haver produït mai”. “Volem traslladar-los la nostra pena i dolor pel patiment sofert. Sentim el seu dolor i des d’aquest sentiment sincer afirmem que no s’hauria d’haver produït mai, no pot satisfer a ningú que tot allò succeís, ni que s’hagués prolongat tant en el temps.

Hauríem d’haver aconseguit arribar abans a Aiete”, asseguren en una declaració “solemne” que es va fer pública amb motiu del desè aniversari de la Conferència d’Aiete i del final de la violència d’ETA.Otegi va ressaltar que, “desgraciadament, el passat no té remei”, i va apuntar que “res del que diguem pot desfer el mal causat”. “Però estem convençuts que és possible almenys alleujar-lo des del respecte, la consideració i la memòria. Volem dir-los de cor que sentim enormement el seu patiment i ens comprometem a intentar mitigar-lo en la mesura de les nostres possibilitats.

Sempre ens trobaran disposats a això”, va assenyalar en aquest sentit el líder independentista. “Transitar cap a una pau justa i duradora necessita el reconeixement i reparació de totes, absolutament totes, les víctimes. No ens oblidem de cap d’elles”, afegeix el comunicat.Aquesta declaració recull que en l’abandó de la violència per part de la banda terrorista ETA “no hi havia trampa, no es tractava de cap càlcul tàctic” i el “temps transcorregut posa de manifest l’inequívoc caràcter estratègic de la decisió adoptada”.En aquest sentit, remarca que “el compromís amb vies exclusivament pacífiques i democràtiques per part de l’independentisme d’esquerres responia i respon a profundes conviccions ètiques i polítiques.

És una decisió inamovible i per sempre”, assegura el comunicat.El primer punt de la declaració llegida per Otegi subratlla el “compliment íntegre” del compromís anunciat per ETA el 20 d’octubre del 2011 i incideix que el final de l’activitat de la banda terrorista ha estat “total i complet”. Otegi ha reclamat una “solució a la qüestió dels presos”, un repte que passa al seu judici per posar fi a la política penitenciària “d’excepció i per donar-li una solució integral”.Va al·ludir finalment al compromís de l’esquerra abertzale amb la “defensa del diàleg, la negociació i l’acord” com a “mètode més eficaç i democràtic per dirimir i solucionar les diferències polítiques”.La declaració concloïa que “continua” havent-hi una “assignatura pendent” amb la resolució de les “causes del conflicte” que és el que denomina el “problema nacional”

Per a Bildu hi “continua” havent una “assignatura pendent” en la resolució de les “causes del conflicte”

Diverses víctimes d’ETA reclamen a Otegi més fets com la fi dels homenatges a etarres

El lehendakari, Iñigo Urkullu, va considerar un “pas endavant” el fet que l’esquerra abertzale hagi mostrat la seua “proximitat” a les víctimes d’ETA, però va lamentar que no hagi parlat “sobre la violència” que va generar aquest dolor.Per la seua banda, diferents víctimes d’ETA consideren insuficient la declaració i van reclamar “més fets”, com que exigeixi el final dels homenatges a etarres i que els presos col·laborin amb la Justícia.

El PSOE hi veu un bon gest i el PP diu que Bildu segueix sense condemnar

Les paraules d’Otegi, l’encarregat de llegir aquesta declaració en castellà, són un avanç per al PSOE. Un gest que pot ajudar a cicatritzar ferides. A Podem creuen que s’ha fer un “pas necessari per a la reparació i la convivència”, segons ha assenyalat l’actual líder, Ione Belarra.Aquesta posició contrasta amb la del PP, que en boca del president del PP basc, Carlos Iturgáiz, va retreure que Otegi no conjugui la paraula condemna.Per la seua part, la líder de Cs, Inés Arrimadas, creu que el gest de l’esquerra abertzale és per “blanquejar ETA i aquest segon pacte pressupostari” amb el Govern.

tracking