SEGRE

LLEIS ESTRANGERIA

A quants joves immigrants beneficiarà la reforma de la llei d'estrangeria?

El govern canvia el reglament d'Estrangeria perquè els menors no es quedin sense papers als divuit anys || Hi haurà milers de beneficiats a tot l'Estat

Joves migrants exigint la reforma el setembre passat.

Joves migrants exigint la reforma el setembre passat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir la reforma del Reglament de la Llei d’Estrangeria que facilitarà la concessió de permisos de residència i feina als menors estrangers no acompanyats i als immigrants extutelats al complir divuit anys per evitar que caiguin en la il·legalitat. La mesura beneficiarà de manera immediata, segons va indicar l’Executiu, 15.000 immigrants: 8.000 menors estrangers no acompanyats i 7.000 d’entre 18 i 23 anys. A Lleida, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) té sota la seua tutela un total de 519 adolescents immigrants, i més de la meitat, 262, ja són majors d’edat. El nou reglament redueix el termini per acreditar la impossibilitat de retorn de nou a tres mesos i, quan se superi aquell termini, les oficines d’estrangeria documentaran d’ofici aquestes persones.

S’incrementa també la durada dels permisos, un informe de l’entitat de protecció de menors substituirà l’exigència actual d’una acta notarial i es consolida que les autoritzacions de residència habilitin per treballar quan el menor compleixi els setze anys. A més a més, es crea un règim propi per als menors no acompanyats que arriben a la majoria d’edat. Quan compleixin divuit anys, s’afavoreix la continuïtat dels permisos que tenien com a menors i es redueix l’exigència d’acreditar prou mitjans per subsistir: serà suficient demostrar ingressos similars a l’ingrés mínim vital que es tindria dret a percebre com a llar unipersonal (470 euros al mes) i podran computar els ingressos procedents d’una ocupació o del sistema social. Si arriben a la majoria d’edat sense documentar, podran accedir a permís de residència i feina amb els mateixos requisits.

Aquesta reforma beneficia també els joves extutelats que tenen ara entre 18 i 23 anys i que estan indocumentats, ja que podran accedir a les autoritzacions previstes per als menors que arribin sense papers a la majoria d’edat.

Entitats socials afirmen que la iniciativa és “un pas històric”

La reforma del Reglament d’Estrangeria que agilitza els permisos de residència i treball a menors estrangers no acompanyats va ser aplaudida per entitats de la infància, UGT i institucions, mentre que Partit Popular i Vox la van criticar per generar, van dir, un “efecte crida”. Una trentena d’organitzacions, com l’Unicef, Fundació Arrels, Plataforma de Infancia o Red Acoge, van titllar la reforma de “pas històric” en la “millora de vida” dels menors que arriben a Espanya. També el defensor del poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, es va mostrar satisfet amb la reforma.

Des d’UGT van celebrar els canvis a la llei pel que suposa de respecte a l’interès superior dels menors. Per la seua part, els partits de la dreta van assegurar que generarà més immigració.

tracking