SEGRE

Sánchez garanteix a Casado que no alliberarà etarres a canvi dels pressupostos

Pedro Sánchez, aquest dimecres a la sessió de control al Congrés dels Diputats.

Pedro Sánchez, aquest dimecres a la sessió de control al Congrés dels Diputats.Congreso

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha garantit aquest dimecres al líder del PP, Pablo Casado, que no alliberarà presos etarres a canvi que EH Bildu permeti que s’aprovi el projecte de llei de pressupostos del proper any. En la sessió de control del Congrés, Casado s’ha llanço eco de les paraules del dirigent d’EH Bildu Arnaldo Otegi en les quals, segons publica El Correo, en un acte amb militants a Eibar i després de llegir la declaració de l’esquerra abertzale en les que lamentava el dolor de les víctimes del terrorisme, va dir que "si perquè surtin els 200 presos (d’ETA) cal votar els pressupostos, els votarem".

Davant de la pregunta del líder del PP si això passarà i les seues acusacions al Govern espanyol de "blanquejar" a EH Bildu, el cap de l’Executiu ha respost amb "un no rotund" que vagi a alliberar etarres per garantir-se els pressupostos i ha retret a Casado que el dia del desè aniversari del final d’ETA faci aquestes acusacions i no celebri la victòria de la democràcia.

El dirigent popular ha recordat paraules de Sánchez en campanya en les quals va dir que amb Bildu "no es pacta res" i l’ha citat a respondre per què va enganyar els ciutadans. Creu que el president del Govern central ha deixat enrere les víctimes del terrorisme en atansar a presons del País Basc un centenar de presos amb delictes de sang.

"No es pot pactar i blanquejar per seguir al poder als que justifiquen l’assassinat de 850 innocents (...) A ETA la van derrotar les forces policials i el Poder Judicial, no les cessions de Zapatero a Otegi", ha afirmat. En aquesta línia, ha prosseguit: "Otegi no és un home de pau, sinó un terrorista que va segrestar el nostre company Javier Rupérez i que va intentar assassinar Gabriel Cisneros". Després d’aquests comentaris és quan ha preguntat a Sánchez si traurà de la presó 200 terroristes perquè EH Bildu li doni suport els pressupostos. De la mateixa forma, ha demanat que digui si defensa les paraules d’Otegi sobre Felipe González en les quals el va instar a reconèixer que ell va organitzar els GAL.

Per a Casado, el que ha de fer EH Bildu és condemnar ETA, acabar amb els homenatges a criminals i col·laborar amb la Justícia per aclarir 300 assassinats. "Ha de trencar amb Bildu avui mateix. A ells no els devem res. A les víctimes, tot, memòria, dignitat, veritat i justícia", ha postil·lat.

Sánchez ha afirmat que el PSOE mai no ha utilitzat el terrorisme quan existia ETA i no ho farà tampoc ara. "Celebrem el desè aniversari del final de la violència, que és un èxit de la democràcia", ha recalcat abans de recordar, no obstant, la tasca de Zapatero, del que fos ministre del Interior Alfredo Pérez Rubalcaba i de l’exlehendakari Patxi López. Ha dit no entendre per què la dreta no sent  l’aconseguit com una victòria i sempre trasllada "una visió amarga d’un dels grans assoliments de la democràcia espanyola".

"Simplement el fet que vostè ho plantegi –ha agregat–, m’omple de dolor perquè sap perfectament com funciona l’estat de dret a Espanya, i el que impera és l’imperi de la llei" Abans de referir-se a les declaracions d’Otegi, Casado ha lamentat que davant l’afirmació de Sánchez que no deixarà a ningú enrere, "no està deixant ningú dret" perquè puja la cotització d’autònoms, els combustibles, la llum i posarà peatges a les carreteres.

Li ha retret també que incompleixi la Constitució i pretengui reformar-la "per acontentar els separatistes", comentari després del qual ha preguntat a Sánchez "si amb la que està caient a Espanya estem per a referèndums". Segons el seu parer, la Constitució és la solució, no el problema, i no se l’ha de reformar, sinó que n’hi ha prou amb complir-la. "Si vostè es posa del costat dels que l’ataquen en comptes de qui l’acatem, li cau la careta de socialdemòcrata moderat que ja no es creu ningú", ha afegit abans de lamentar que el 40 Congrés socialista i després de tres anys de govern, només pugui oferir per al futur d’Espanya derogar la reforma laboral i la llei mordassa i acabar amb la prostitució.

Casado ha preguntat al president del Govern espanyol "si creu que som aquí per parlar de la prostitució després de les subvencions del PSOE andalús gastades en bordells". Sánchez ha reiterat el seu objectiu d’aconseguir una recuperació econòmica justa, una cosa que creu que estan avalant les dades d’ocupació i a què contribueix l’ingrés mínim vital.

tracking