SEGRE

DIPLOMÀCIA CIMERA

Moscou rep els talibans i els exigeix que formin un “govern inclusiu”

Durant una trobada amb delegacions de deu països, on no van acudir els EUA || El Govern insurgent no va rebre tanmateix el reconeixement oficial que anhela

L’enviat rus per a l’Afganistan, Zamir Kabulov, parlant ahir amb un representant talibà a Moscou.

L’enviat rus per a l’Afganistan, Zamir Kabulov, parlant ahir amb un representant talibà a Moscou.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rússia va rebre ahir a Moscou una delegació del règim talibà en el marc d’una cimera a la qual van assistir deu països més, però no els EUA. Els insurgents van sortir de la reunió amb la promesa de rebre assistència humanitària dels països assistents, però les noves autoritats de Kabul no van obtenir el reconeixement oficial que tant anhelen i que van tornar a demanar perquè es descongelin els actius del Banc Central de l’Afganistan, calculats en uns 9.400 milions de dòlars. “Hem de prevenir una crisi imminent, que alguns anomenen catàstrofe humanitària.

Per fer-ho la comunitat internacional ha d’unir-se i abandonar els enfocaments esbiaixats”, va assenyalar el representant especial del president de Rússia per a l’Afganistan, Zamir Kabulov, al final de la cita, la primera multilateral amb els talibans des de la seua arribada al poder l’agost passat. La crisi ja afecta almenys 18 milions de persones, la meitat de la població afganesa, és per això que els països van instar l’ONU a convocar una conferència de donants per a l’Afganistan, amb el desig que aquesta se centri en l’assistència social i econòmica per a la reconstrucció del país. A la cimera van assistir delegats de l’Índia, l’Iran, el Pakistan, la Xina, l’Uzbekistan, el Turkmenistan, el Tadjikistan, el Kirguizistan i el Kazakhstan.

El gran absent va ser els EUA, el representant especial dels quals per al país centreasiàtic, Zalmay Khalilzad, va dimitir abans de la trobada.La promesa d’ajuda humanitària va ser l’única que els talibans van aconseguir arrancar a les delegacions ahir. La resta van ser missatges de deures per al règim. Per a Moscou el primer pas per estabilitzar la situació al país és arribar a una “pau sostenible” i la clau per aconseguir-ho és tenir un govern “veritablement inclusiu”, amb dones i representants de totes les ètnies del país.

Els deu països no van donar un termini als talibans per formar un govern inclusiu, però Rússia espera un pas en aquesta direcció “com més aviat millor”. Malgrat que el reconeixement internacional del nou govern interí talibà va ser precisament un dels temes abordats a la reunió, es va ajornar. I és que alguns consideren els talibans terroristes.

tracking