SEGRE

POLÍTICA NOMENAMENTS

El PSOE i PP tanquen la renovació del TC i de tres institucions més

L'acord arriba vuit dies després que Pablo Casado oferís renovar els quatre òrgans constitucionals || Però no inclou el Consell General del Poder Judicial

La façana del Tribunal Constitucional, en una imatge d’arxiu.

La façana del Tribunal Constitucional, en una imatge d’arxiu.EFE/JUANJO MARTÍN/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

EL PSOE i el PP van acordar ahir la renovació de quatre membres del Tribunal Constitucional –dos d’ells procedents de l’Audiència Nacional–, pendent des del 2019, i van pactar a més el recanvi per a dotze consellers del Tribunal de Comptes. També van acordar elegir Ángel Gabilondo com a futur defensor del poble. Fonts dels dos grups van anunciar conjuntament els noms que renovaran aquestes tres institucions i l’Agència de Protecció de Dades, un pacte que tanmateix no assoleix el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), on tots dos mantenen postures allunyades: mentre el Partit Popular demana un canvi en el mètode d’elecció, els socialistes volen mantenir el sistema vigent.

Les dos formacions van afirmar que “tots són noms de consens” i que es tracta de “professionals de reconegut prestigi amb una dilatada trajectòria”. L’acord entre les dos formacions es va anunciar just vuit dies després que Pablo Casado oferís al president del Govern, Pedro Sánchez, la renovació d’aquests òrgans constitucionals. Segons fonts parlamentàries, està previst que aquests nomenaments es votin al Ple del Congrés el pròxim 10 de novembre.

Fonts de la negociació ja van confirmar a la tarda l’acord perquè l’exministre Ángel Gabilondo sigui el pròxim defensor del poble, un òrgan pendent de renovació des del 2017 (vegeu el desglossament lateral). Per la seua part, els dotze consellers del Tribunal de Comptes van acabar el mes de juliol passat el seu mandat de nou anys i, en el cas de l’Agència de Protecció de Dades, la dirigirà la catedràtica en Dret del Treball Belén Cardona, des del juliol del 2019. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el secretari general del PSOE, Teodoro García Egea, han capitanejat les negociacions per renovar aquests òrgans constitucionals i, en poc més d’una setmana, han desencallat una negociació que portava més de dos anys encallada.

Ángel Gabilondo i Teresa Jiménez, nous defensors del poble

El PSOE i el PP van pactar ahir que l’exministre i exportaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo (Sant Sebastià, 1949), sigui el pròxim defensor del poble, un òrgan que porta pendent de renovació des del juliol del 2017. Els dos grups també van acordar que Teresa Jiménez Becerril, diputada del PP i germana del regidor sevillà del PP Alberto Jiménez Becerril, assassinat per ETA, sigui l’adjunta a Ángel Gabilondo. Aquest va deixar la primera línia política després de la patacada del PSOE a les autonòmiques de Madrid, en les quals la candidatura que encapçalava va aconseguir el pitjor resultat històric dels socialistes en aquella comunitat. El socialista Francisco Fernández Marugán exerceix en funcions el càrrec de defensor del poble des del juliol del 2017.

tracking