SEGRE

UE ENERGIA

Espanya pressiona per frenar el cost de la llum en una cimera amb la crisi polonesa de fons

Les discrepàncies amb països com Alemanya o els Països Baixos allunyen l'esperança de noves mesures || Els 27, dividits entre els que opten per dialogar amb Varsòvia i els que demanen tallar-li els ajuts

Angela Merkel, entre el primer ministre neerlandès i el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Angela Merkel, entre el primer ministre neerlandès i el president del Consell Europeu, Charles Michel.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea van iniciar ahir una cimera, que finalitzarà avui, en la qual un dels temes principals que es tractaran és l’increment del cost de l’energia, però en la qual també s’ha colat, inevitablement, la crisi polonesa. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anar a la cita demanant més ambició als Vint-i-set per frenar l’espiral alcista dels preus de l’energia i va avisar que això pot acabar afectant la competitivitat de l’economia europea. Entre les seues propostes es troben la d’impulsar una plataforma per a la compra conjunta de gas per crear una reserva estratègica, una lluita més gran contra l’especulació al mercat de carboni o la revisió del sistema energètic europeu perquè el gas perdi pes en la fixació de preus.

Algunes d’aquestes propostes compten amb el suport de països com França o Grècia, no obstant, també tenen l’oposició de països com Alemanya i Països Baixos, que insisteixen que aquest serà un problema passatger, de manera que no veuen necessari prendre mesures més enllà de la normativa vigent, com ajuts directes a llars i empreses vulnerables o reduir impostos.Malgrat que no estava previst a l’ordre del dia, la preocupació de la majoria del bloc comunitari pel deteriorament de la situació democràtica a Polònia va fer que el tema es posés sobre la taula. Aquí també hi ha discrepàncies. Alemanya o Espanya advoquen pel diàleg mentre que altres països, com els del Benelux, demanen iniciar ja el procediment per congelar fons si persisteixen les violacions de l’Estat de dret.

Aquest va ser un reclam que també va fer l’Eurocambra. Brussel·les continua examinant els detalls de la sentència del Tribunal Constitucional polonès que va qüestionar la primacia del Dret comunitari i va dictar que diversos articles dels Tractats de la UE són incompatibles amb l’ordre constitucional polonès. Sobre la taula hi ha tres opcions: iniciar un nou expedient sancionador, la congelació de fons de recuperació de la UE o l’activació de l’article 7 que podria portar a suspendre el dret a vot de Varsòvia.

Aquesta última opció sembla inviable, ja que es necessita unanimitat i Polònia compta amb el suport d’Hongria, que ahir va sortir en la seua defensa. A la cimera també s’està parlant d’immigració i digitalització, i d’un comiat, el de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que assisteix, previsiblement, al que serà el seu últim Consell Europeu.

El preu dels carburants puja i marca màxims des del 2013

El preu de la gasolina i el gasoil ha tornat a pujar per setena setmana consecutiva, un 1,2 per cent i un 1,7 per cent, respectivament, fins a marcar novament màxims anuals per als dos carburants, que es mantenen en nivells que no es registraven des de fa més de set anys.

Segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petroler de la Unió Europea, la gasolina es ven aquesta setmana a una mitjana d’1,483 euros el litre, mentre que el gasoil ho fa a 1,357 euros. Amb aquest nou ascens, la gasolina se situa en nivells que no es registraven en la sèrie històrica des del mes de març del 2013, mentre que el gasoil no costava tan car des del gener de l’any 2014.D’altra banda, el preu mitjà diari de l’electricitat al mercat a l’engròs baixarà avui un 2,1 per cent, fins als 203,54 euros el megawatt hora (MWh), però segueix per novè dia consecutiu per sobre de la cota dels dos-cents euros.

tracking