SEGRE

ECONOMIA

La llum torna a marcar un màxim històric

Avui diumenge assolirà els 271,80 euros / MWh

Imatge il·lustrativa

Per què puja el preu de la llum constantment?EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat a l’engròs puja aquest diumenge un 0,98% respecte a dissabte, fins els 213,29 euros el megawatt hora (MWh), marcant el diumenge més car de la història després de superar l’anterior rècord de la setmana passada.

Respecte a diumenge passat, en el qual la llum se situava en 209,63 euros, la pujada és de l’1,75%, segons les dades de l’operador de mercat elèctric OMIE consultades per Europa Press. Aquesta és la tercera setmana en el que el preu de la llum marca el seu rècord d’un diumenge de manera consecutiva.

El preu més alt d’aquest diumenge es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan assolirà els 271,80 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 16.00 i les 17.00 hores, amb 174,93 euros/MWh. En qualsevol cas, i malgrat aquesta certa estabilitat, el preu de la llum segueix disparat si es compara amb el que es registrava l’any passat per aquestes dates.

L’alt preu de la llum ja s’està traslladant a altres productes industrials, provocant fins i tot la reducció de l’activitat per part d’algunes companyies, com ja ha passat a la Xina, així com a productes tan bàsics com el pa, que ha arribat a pujar fins 10 cèntims la barra.

Aquesta conjuntura ha generat una espiral inflacionista que podria portar als principals bancs centrals del món --la Fed nord-americana o el BCE-- a revisar el seu calendari per a la pujada dels tipus d’interès i anticipar-ho, amb el conseqüent efecte que això produeix en les empreses i economies domèstiques com l’encariment del deute o de les hipoteques o la rendibilitat més gran dels dipòsits i altres productes d’inversió.

tracking