SEGRE

POLÍTICA POLÈMIQUES

Puja la tensió entre els socis del Govern central per la querella a Batet i la reforma laboral

Podem eleva el frec després de qualificar la decisió de la presidenta del Congrés de retirar l'escó a Rodríguez de prevaricació || El ja exdiputat anuncia que es dona de baixa del partit però que lluitarà pel seu escó

Imatge d’arxiu de Pedro Sánchez, Nadia Calviño i Yolanda Díaz en una sessió del Congrés.

Imatge d’arxiu de Pedro Sánchez, Nadia Calviño i Yolanda Díaz en una sessió del Congrés.EFE/CHEMA MOYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segona crisi entre PSOE i Unides Podem en menys de 48 hores. Les dos formacions que sostenen el Govern espanyol es van creuar retrets arran de la retirada de l’escó al ja exdiputat de Podem Alberto Rodríguez, condemnat pel Tribunal Suprem, i també per la derogació de la reforma laboral. Podem va anunciar una querella contra la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per retirar-li la condició de diputat a Rodríguez, que ahir va anunciar que abandona la política i que es donarà de baixa de Podem.

Així mateix, Rodríguez va garantir que defensará el seu escó fins al final, fins i tot als tribunals europeus: “Aniré a Estrasburg sense cap mena de rubor.” Per la seua part, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va qualificar de “prevaricació” la retirada de l’escó i va acusar el Tribunal Suprem de pressionar Batet perquè l’hi prengués malgrat que “tots dos sabien” que aquesta inhabilitació no és el que diu la sentència. Això va provocar que el PSOE sortís en suport de la presidenta del Congrés dels Diputats argumentant que s’ha limitat a aplicar la llei i la sentència del Suprem contra Rodríguez.

Però la controvertida reforma laboral va ser l’assumpte que el mateix divendres, dia que Batet va comunicar a Rodríguez la seua inhabilitació, portés UP a sol·licitar una reunió urgent de la taula de seguiment del pacte al creure que s’està produint un incompliment “greu” perquè els socialistes, amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, al capdavant, es neguen a derogar-la. Per la seua part, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, es va comprometre ahir a derogar la reforma laboral del PP “malgrat totes les resistències, que n’hi ha i són moltes”.

Quant al secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, va abordar una hipotètica derogació de la reforma laboral i va afirmar que el PSOE “compleix i complirà” amb el seu “compromís d’actualitzar la seua relació amb els models laborals”. Així mateix, fonts socialistes van assegurar que “no hi ha risc de ruptura amb Podem” i van insistir que el Govern de coalició està “fort” i amb projectes legislatius al davant.

tracking