SEGRE

ERC exigeix blindar el català a Netflix per donar suport als pressupostos

El portaveu d'ERC Gabriel Rufián (segona fila, dreta) durant un ple, en una fotografia d'arxiu.

El portaveu d'ERC Gabriel Rufián (segona fila, dreta) durant un ple, en una fotografia d'arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i JxCAT han exigit aquest dilluns al govern de Pedro Sánchez compromisos urgents, com garantir l’execució de les inversions a Catalunya o la protecció del català en la futura llei de l’audiovisual, incloses les plataformes com Netflix, per evitar una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat. Ni ERC ni JxCat no descarten, ara per ara, acabar presentant una esmena a la totalitat als comptes per al 2022, però esperaran a finals d’aquesta setmana per prendre una decisió, per donar-li marge al Govern espanyol perquè respongui a les seues demandes.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha explicat que ja hi ha hagut "els primers contactes" amb el Govern espanyol per parlar de pressupostos, però encara cal "crear les condicions favorables" per a la negociació.

Són dos les peticions més urgents que ERC ha traslladat al govern del PSOE i Unidas Podemos: primer, ha "de complir" els compromisos d’inversió que va assumir amb Catalunya en els anteriors pressupostos i, segon, ha "de generar un clima de confiança" amb la "protecció del català en el marc de la legislació audiovisual", la qual cosa inclou el seu blindatge a les plataformes televisives, com Netflix. Mentre espera la resposta del Govern espanyol, ERC "no descarta encara" la presentació d’una esmena a la totalitat, tenint en compte que "el límit és divendres", ha assenyalat Vilalta, que ha subratllat que ara "la pilota està a la teulada" de Sánchez. Per la seua part, la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha explicat que l’executiva del partit farà aquest dijous una reunió extraordinària per "prendre la decisió final".

JxCat ja té "preparada" l’esmena a la totalitat, però pot esperar fins "l’últim minut" per veure si hi ha avenços. Artadi s’ha mostrat "molt escèptica", ja que no observa "voluntat ni interès" per part de Sánchez, a qui reclama "mecanismes que garanteixin que les partides pressupostades s’executin", a més de la protecció del català en la llei de l’audiovisual i el traspàs de Rodalies. Tots ells són elements que també reivindica ERC, i Artadi ha "celebrat el gir" dels republicans, en exigir "contrapartides" per asseure’s a negociar els pressupostos.

Els 13 diputats d’ERC al Congrés poden ser per si sols decisius per aprovar els comptes, com ja va passar amb els anteriors pressupostos, encara que JxCat insisteix als seus socis en formar un front comú independentista per negociar amb una sola veu a Madrid.

tracking