SEGRE

POLÍTICA PARTITS

Iceta fa oficial la renúncia i deixa el lideratge d'un PSC enfortit després dels comicis a Illa

Insisteix a evitar una bicefàlia al partit i destaca la revitalització del socialisme català sota el seu mandat || El ministre de Cultura s'obre a millorar els pressupostos i espera que ningú els rebutgi

El ministre de Cultura i primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aplaudit al consell nacional del partit.

El ministre de Cultura i primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aplaudit al consell nacional del partit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, va oficialitzar ahir la renúncia com a primer secretari del PSC, després de tornar els socialistes catalans a la posició de “primer partit de Catalunya”, amb la qual cosa Salvador Illa es va postular com a relleu de cara al congrés de la formació al desembre. Es tracta d’un formalisme concretat ahir al consell nacional del PSC, perquè els dos ja havien anunciat les seues intencions després que Iceta renunciés a ser el candidat del PSC a les eleccions autonòmiques del passat 14 de febrer en favor d’Illa, que va encapçalar la llista més votada. En la seua intervenció, Iceta va revelar que recentment ha enviat a la presidenta del consell nacional del PSC la seua renúncia com a primer secretari, la qual cosa permetrà activar el procés perquè el canvi en el lideratge es porti a terme de cara al congrés extraordinari que se celebrarà els dies 18 i 19 de desembre.Iceta va indicar que la seua decisió de deixar el lideratge del PSC, que va assumir el 2014, pretén evitar una “bicefàlia”, ja que considera que el primer secretari del partit no pot estar supeditat a cap altre àmbit de decisió.El ministre de Cultura també va destacar que els pressupostos que impulsa el Govern central són “importantíssims” per aconseguir una societat “més lliure, segura, justa i pròspera”, i va celebrar que la pandèmia ha donat la raó a la socialdemocràcia, en la seua aposta per potenciar els serveis públics, davant el paradigma neoliberal del “campi qui pugui”.

Després de la intervenció d’Iceta, el secretari d’organització del PSC i líder dels socialistes catalans al Parlament, Salvador Illa, va recollir el guant i es va postular per assumir el càrrec de primer secretari en el congrés extraordinari de desembre. “Estaré sempre on el partit em demani, m’ofereixo per liderar el PSC”, va exclamar Illa, que va detallar que el seu objectiu és potenciar la formació com el partit de la socialdemocràcia a Catalunya, plenament compromès amb Catalunya, Espanya i Europa. D’altra banda, Iceta va mostrar la seua “satisfacció” pel projecte de pressupostos de l’Estat, per estar a l’“altura del que el país necessita”, però es va mostrar obert a millorar-los, encara que es va preguntar si “algú serà capaç de dir-li no al futur d’Espanya i de Catalunya”.

En aquest sentit Iceta va indicar que els pressupostos que ha elaborat el Govern estan pensats per al conjunt de la societat espanyola.

Rodríguez no presentarà una querella contra Meritxell Batet

L’exdiputat d’Unides Podem Alberto Rodríguez no presentarà una querella per prevaricació contra la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després que aquesta li retirés l’acta de diputat divendres passat tal com li va requerir el Tribunal Suprem després de condemnar-lo a una pena de presó commutable per multa i a una pena accessòria d’inhabilitació per un delicte d’atemptat a un agent de l’autoritat. En aquest sentit, l’exdiputat ha contractat els advocats Isabel Elbal i Gonzalo Boye per preparar el recurs a la seua condemna per agressió i per a les “eventuals accions judicials” contra Batet.

Per la seua part, el PSC va fer pinya amb la presidenta del Congrés per evitar un “perillosíssim enfrontament institucional”. Quant a la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va expressar tot el seu “suport i solidaritat” a Rodríguez i va evitar polemitzar per la seua decisió d’abandonar la militància de Podem.

tracking